söndag 8 december 2013

Chokladdoppade saffranskringlor


Under julen finner chokladen en nästintill oslagbar kamrat i saffranet. Här doppas kringelformade småkakor i mörk choklad och utgör en enkla men underbart vackra och goda julkakor. Receptet kommer ursprungligen från Hemmets journal. Men i efterhand har jag ändrat i beskrivningarna och gjort ett recept som följer mitt tillvägasätt.
Chokladdoppade saffranskringlor

32-40 st
Ingredienser:
1/2 g saffran (1 kuvert)
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl florsocker
125 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl vetemjöl
2 msk grädde
Dekoration:
100 g mörk choklad

Gör så här:
1.    Stöt saffran med vaniljsockret.
2.    Rör samman saffransockret med florsocker och smör.
3.    Tillsätt mjöl och slutligen grädden. Knåda ihop till en deg, vira in den i plastfolie och låt vila i kylen ca 30 minuter.
4.    Sätt ugnen på 175 grader.
5.    Dela degen i 4 bitar. Dela varje bit i 8 – 10 bitar. Rulla ut varje bit till smala längder, 12 – 15 cm långa. Forma längderna till kringlor.
6.    Lägg kringlorna på bakpappersklädda plåtar och grädda dem i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt sedan kringlorna kallna.
7.    Smält chokladen över vattenbad (i en skål över kokande vatten), alternativt på full effekt i micron. Doppa alla kringlornas ena halva i chokladen. Låt dem sedan droppa av och torka på bakplåtspapper.

God 2:a advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar