Dessa
underbara plättar vrider upp julmysfaktorn på max och passar när som helst på
dygnet, varför inte servera dem på jullunchen? Glöggsåsen
blev jag extremt nöjd med, så skippa inte den. Jag valde att använda årets
glögg från Blossa, Dalecarlia och den passade perfekt. Det är en glögg som fram tills Lucia hade en hemlig smak. Nu vet jag att den har smak av nypon och hallon, vilket passar alldeles utmärkt.
Saffransplättar
med glöggsås
4 portioner
2
ägg
5
dl mjölk
0,5
g saffran (1 kuvert)
1
krm salt
2
dl vetemjöl
1
msk smör + till stekning
2
dl vispgrädde
Glöggsås:
3
dl glögg
3
msk farinsocker
1
st kanelstång
½
vaniljstång
2
tsk rivet apelsinskal
2
tsk potatismjöl
Gör så här:
1.
Börja med glöggsåsen. Häll ner glöggen i en
kastrull. Tillsätt socker, kanelstång och apelsinskal.
2.
Skär upp vaniljstång på längden. Skrapa ur fröna och
lägg ner dem tillsammans med stången i kastrullen.
3.
Låt såsen försiktigt koka ihop under omrörning, se
till att sockret har lösts upp.
4.
Dra kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången
och kanelstången.
5.
Tillsätt potatismjöl och ge såsen ett snabbt
uppkok.Ställ undan medan plättarna tillagas.
6.
Knäck ägg i en bunke och vispa samman med mjölk.
7.
Stöt salt med saffran.
8.
Häll mjöl i en annan bunke och rör ner saffranssaltet.
9.
Vispa ner mjölblandningen i mjölkblandningen.
10. Smält smöret och
blanda ner det i smeten.
11. Hetta upp ett
plättlägg på medelvärme.
12. Lägg lite smör i
laggen mellan stekvarven.
13. Häll ut ett tunt
lager smet i laggen. Vänd plättarna när ytan har stelnat (då ska även
undersidan fått fin färg). Stek någon minut på andra sidan.
15. Vispa grädden.
16. Servera
plättarna med grädden och glöggsåsen, antingen kall eller varm.
God 4:e advent!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar