söndag 22 december 2013

Saffransplättar med glöggsås

Dessa underbara plättar vrider upp julmysfaktorn på max och passar när som helst på dygnet, varför inte servera dem på jullunchen? Glöggsåsen blev jag extremt nöjd med, så skippa inte den. Jag valde att använda årets glögg från Blossa, Dalecarlia och den passade perfekt. Det är en glögg som fram tills Lucia hade en hemlig smak. Nu vet jag att den har smak av nypon och hallon, vilket passar alldeles utmärkt.
Saffransplättar med glöggsås

4 portioner
Ingredienser:
2 ägg
5 dl mjölk
0,5 g saffran (1 kuvert)
1 krm salt
2 dl vetemjöl
1 msk smör + till stekning
2 dl vispgrädde
Glöggsås:
3 dl glögg
3 msk farinsocker
1 st kanelstång
½ vaniljstång
2 tsk rivet apelsinskal
2 tsk potatismjöl

Gör så här:
1.      Börja med glöggsåsen. Häll ner glöggen i en kastrull. Tillsätt socker, kanelstång och apelsinskal.
2.      Skär upp vaniljstång på längden. Skrapa ur fröna och lägg ner dem tillsammans med stången i kastrullen.
3.      Låt såsen försiktigt koka ihop under omrörning, se till att sockret har lösts upp.
4.      Dra kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången och kanelstången.
5.      Tillsätt potatismjöl och ge såsen ett snabbt uppkok.Ställ undan medan plättarna tillagas.
6.      Knäck ägg i en bunke och vispa samman med mjölk.
7.      Stöt salt med saffran.
8.      Häll mjöl i en annan bunke och rör ner saffranssaltet.
9.      Vispa ner mjölblandningen i mjölkblandningen.
10. Smält smöret och blanda ner det i smeten.
11. Hetta upp ett plättlägg på medelvärme.
12. Lägg lite smör i laggen mellan stekvarven.
13. Häll ut ett tunt lager smet i laggen. Vänd plättarna när ytan har stelnat (då ska även undersidan fått fin färg). Stek någon minut på andra sidan.
14. Lägg upp plättarna i högar på en tallrik.
15. Vispa grädden.
16. Servera plättarna med grädden och glöggsåsen, antingen kall eller varm.

God 4:e advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar