I
år har jag fortsatt baka mig igenom Mia Öhrns bakbok Julens godsaker. Men detta
recept gjorde jag förra året. Jag har i princip följt det till punkt och
pricka, fast jag valde ett vanligt dinkelmjöl eftersom det var det jag hade
hemma och jag använde olivolja. Dessutom är receptbeskrivningen delvis
omskriven. Mina knäcken blev runda men självklart går det att göra vilken form
du vill och sedan kan du också bryta dem i mindre bitar.
Vallmoknäcke
25
g jäst
4
dl (240 g) vetemjöl
1
½ dl (90 g) fullkornsdinkelmjöl
1
½ tsk salt
1
msk oliv- eller rapsolja
1
dl blå vallmofrön
mjöl
till utbakning
fint
havssalt eller flingsalt att strö över
Gör så här:
1.
Smula ner jästen i en bunka, tillsätt vattnet och rör om
tills jästen löses upp.
2.
Blanda mjölsorterna med saltet och rör ner degspadet
tillsammans med oljan. Rör till en ganska kletig deg, arbeta degen i några
minuter.
3.
Tillsätt vallmöfrön. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
4.
Sätt ugnen på 225 grader.
5.
Stjälp upp degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Dela
degen i 8-10 bitar och kavla varje bit så tunt och jämnt det bara går.
6.
Lägg knäcket på bakpapperklädda plåtar och nagga med en
gaffel. Strö över med lite havssalt (men var försiktig med saltet, sältan får
inte ta över).
7.
Grädda dem i mitten av ugnen, ca 12-15 minuter. Knäcket ska
bli jämnt gyllenbruna, det blir extra gott om de är rejält gräddade så ta inte
ut dem för tidigt. Men passa dem noga.
8.
Låt svalna och förvara torrt.
Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar