lördag 28 december 2013

Chokladfondant med hallongömma

Det här är varje chokladfantasts dröm. Den härligt rinnande chokladbakelsen har denna gång även en god hallonfyllning i sig. Chokladfondant är en lite klurig dessert, men den imponerar. Dessutom kan du göra smeten flera dagar i förväg och bara sätta in dem i ugnen när gästerna är redo för efterrätt. Jag rekommenderar alla att prova Chokladfondanterna till Nyårsafton. För även om de skulle falla ihop blir det ingen större katastrof än att du får bjuda på en slags hallonchokladkladdkaka, vilket i mina öron också låter riktigt gott. 
Chokladfondant med hallongömma

4 st
Ingredienser:
100 g smör
150 g mörk choklad (70 %)
2 st ägg
2 st äggulor
½ dl strösocker
2,5 msk vetemjöl
smör till formarna
kakao till pudring
Hallongömma:
1 ½ dl frysta hallon
1 ½ msk strösocker
Tillbehör:
4 dl gammeldags vaniljglass

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 200 grader.
2.      Smörj små ugnsfasta portionsformar och pudra dem med kakao.
3.      Mixa de frysta hallonen med strösockret till hallongömman.
4.      Smält smör i en kastrull och dra sedan kastrullen från värmen.
5.      Grovhacka chokladen och blanda ut den i smöret.
6.      Vispa ägg, äggulor och socker pösigt i en bunke.
7.      Blanda ner mjölet i äggsmeten.
8.      Vänd försiktigt ner chokladblandningen i äggsmeten.
9.      Fördela smeten i formarna.
10. Klicka ner lite hallonkompott i mitten av varje fondant.
11. Grädda dem i mittenav ugnen i 8-10 minuter. Testa om de är klara med en provsticka, fondanterna ska fortfarande vara lösa i mitten men de ska kunna släppa från kanterna. Ett gott tecken är om de börjat höja sig litegrann i mitten.
12.  Vänd formarna upp och ner på de tallrikar du ska servera dem på. Servera sedan direkt med vaniljglass.

God fortsättning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar