torsdag 3 januari 2013

Torronecookies

Härliga tider! Dessa goda cookies har en touch av Italien. Den italienska nougaten, torrone är ett segt godis som finns i många olika sorter. Jag använde två sorter, den klassiska vita med mandel och en sort som hade ett täcke av mörk choklad. På flygplatsen i Milano köpte jag ett stort pack med torrone och när jag inte längre ville äta dem som de var kom jag på detta mumsiga recept.
Torronecookies
ca 28 st
150 g smör
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vanljsocker
2 ½ dl farinsocker
3/4 dl strösocker
1 ägg + 1 äggula
½ citron, skalet
150 g torrone (italiensk nougat)

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Smält smör och låt det svalna.
3.      Blanda ihop vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker.
4.      Grovhacka torrone.
5.      Vispa det avsvalnade smöret med de resterande sockersorter. Tillsätt ägget, äggulan och citronskalet och vispa till en slät smet.
6.      Rör ner mjölblandningen och torrone. Blanda till en jämnfördelad deg.
7.      Rulla degen till bollar (ca 1 ½ matsked deg per kaka), placera dem glest på bakpappersklädda plåtar och platta till dem lite lätt.
8.      Grädda i mitten av ugnen i ca 16 minuter.
9.      Låt de nygräddade kakorna svalna något på plåtarna och för sedan dem till ett galler för att svalna helt.

Dags att baka och pigga upp sig i vintermörkret!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar