torsdag 24 januari 2013

Peanut butter swirl brownies

Direkt ur Leila Lindholms bok ”One more slice” kommer här ett recept på riktigt maffiga amerikanska brownies med jordnötskräm och jordnötter. Får vilken chocoholic som helst nöjd och för mig som även älskar nötter av alla dessa slag får brownien några extra plus i kanten. Bäst tycker jag att de passar med en klick vispad grädde som jag la in i receptet.
Peanut butter swirl brownies
1 plåt / 24 bitar
Ingredienser:
400 g mjukt smör
3 ½ dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 dl kakao av god kvalité
1 dl ljus sirap
3 nypor flingsalt
8 ekologiska ägg
2 ½ dl vetemjöl
Jordnötskräm:
100 g smör
2 dl florsocker
1 burk (350 g) jordnötssmör
2 nypor flingsalt
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
1 dl jordnötter
Tillbehör:
3 dl grädde

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Vispa smör, strösocker och vaniljsocker vitt och krämigt.
3.      Rör ner kakao, sirap och salt.
4.      Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet.
5.      Gör jordnötskrämen: Smält smöret och vispa ihop det med florsocker, jordnötssmör, flingsalt och vaniljsocker. Låt jordnötskrämen svalna men inte stelna.
6.      Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och smörj insidan av kanten.
7.      Bred ut browniesmeten i formen och ringla/skeda ut jordnötssmörkrämen över den.
8.      Marmorera smeten med en kniv genom att dra ett ringlande mönster genom hela kakan. Strö över salta jordnötter.
9.      Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Kakan ska släppa kanterna och smeten ska kännas fast i formen.
10. Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor. Vispa grädden och servera.

God natt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar