Valnötsflätor
2 bröd
50
g jäst
7
dl vatten
1
msk raps- eller solrosolja
1
½ tsk salt
2
dl grovhackade valnötter
3
dl grovt rågmjöl
12-15
dl vetemjöl
Gör så här:
1.
Smula jästen i en bunke. Värm
vattnet till 37 grader, häll ner det i bunken och rör om tills jästen har lösts
upp.
2.
Tillsätt olja och salt. Blanda i
valnötter, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen tills den är riktigt
smidig, tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Låt jäsa övertäckt i drygt en
timma.
3.
Stjälp upp degen och halvera den.
Dela därefter deghalvorna igen men gör en av bitarna från varje halva dubbelt
så stor.
4.
Rulla ut delarna till långsmala
längder, gör stora flätor av de större längderna och små flätor av de mindre.
Lägg de stora flätorna på en bakpappersklädd plåt och lägg sedan de lilla
flätorna ovanpå varsin stor fläta. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
5.
Sätt ugnen på 250 grader.
6.
Grädda bröden på nedersta falsen i
5 minuter och sänk därefter värmen till 225 grader och grädda ytterligare 5
minuter. Sänk slutligen temperaturen till 200 grader och grädda i 30 minuter
till. Låt svalna på galler.
Skiva, smöra och låt det smaka!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar