lördag 26 januari 2013

Valnötsflätor

Min mamma har en bok av Systrarna Eisenman som heter Soppor, bröd och röror där dessa valnötsflätor kommer ifrån. Där kallas de Franskt valnötsbröd och eftersom jag tyckte att instruktionerna var lite krångliga ändrade jag på dem. Saltet är sänkt med 1 tsk och mängden vetemjöl är höjd. Snyggt och smarrigt! 
Valnötsflätor
2 bröd
Ingredienser:
50 g jäst
7 dl vatten
1 msk raps- eller solrosolja
1 ½ tsk salt
2 dl grovhackade valnötter
3 dl grovt rågmjöl
12-15 dl vetemjöl

Gör så här:
1.      Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader, häll ner det i bunken och rör om tills jästen har lösts upp.
2.      Tillsätt olja och salt. Blanda i valnötter, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen tills den är riktigt smidig, tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Låt jäsa övertäckt i drygt en timma.
3.      Stjälp upp degen och halvera den. Dela därefter deghalvorna igen men gör en av bitarna från varje halva dubbelt så stor.
4.      Rulla ut delarna till långsmala längder, gör stora flätor av de större längderna och små flätor av de mindre. Lägg de stora flätorna på en bakpappersklädd plåt och lägg sedan de lilla flätorna ovanpå varsin stor fläta. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
5.      Sätt ugnen på 250 grader.
6.      Grädda bröden på nedersta falsen i 5 minuter och sänk därefter värmen till 225 grader och grädda ytterligare 5 minuter. Sänk slutligen temperaturen till 200 grader och grädda i 30 minuter till. Låt svalna på galler.

Skiva, smöra och låt det smaka!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar