onsdag 7 december 2011

Saffransmatbröd

I år är saffranet billigt så jag har tagit tillfället i akt att prova några olika recept med saffran och fler ska det bli. Denna onsdags kväll har jag gjort Mia Öhrns saffransmatbröd, en mycket god kvällsmacka i andra advent.
Saffransmatbröd
Ca 15 portionsbröd
Ingredienser:
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
5 dl (300 g) vetemjöl
2 ½ dl (180 g) grahamsmjöl
1 tsk salt
1 kuvert à ½ g saffran
1 tsk strösocker
75 g rumsvarmt smör
mjöl till utbakning

Gör så här:
1.      Mät upp mjölk, jäst och ägg i en degbunke och rör ihop.
2.      Mät upp och blanda mjölsorterna med saltet.
3.      Stöt saffranet fint tillsammans med strösockret och rör ut i degspadet.
4.      Rör ner mjölkblandningen och det mjuka smöret i degspadet och blanda ihop till en ganska kletig deg. Arbeta degen ordentligt, gärna 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa i minst 40 minuter, gärna längre.
5.      Mjöla bakbordet ordentligt och stjälp ut den kletiga degen. Mjöla ovanpå degen och kavla ut den till en ca 2 cm tjock rektangel.
6.      Dela degen i fyrkantiga bitar med en degskrapa eller kniv. Lägg bröden glest på bakpappersklädda plåtar; täck över med en handduk och låt jäsa i 40 minuter.
7.      Grädda bröden i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.
8.      Ett tips är att fylla de avsvalnade bröden med julskinka, tomat och grov senap.

 Mysig lill-lördag till er alla!


måndag 5 december 2011

Jollycake

Jollycake är ett experiment som blev till en egenskapad julkaka. Det blev en god apelsin- och pepparkakssmak och vacker ätbar järnek. Prova denna läckra kaka som efterrätt till din julmiddag eller experimentera fram något själv i köket.
Jollycake
10-12 bitar
Ingredienser:
100 g margarin eller smör
2 ägg
2 dl socker
1 apelsin, saft + rivet skal
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk smulade eller stötta pepparkakor
Dumlegrädde:
1 ½ dl grädde
100 g dumle gingerbread
Dekoration:
9 gröna och köpta sockerblad eller hemgjorda av marsipan
5 gram röd marsipan
ev. snöflingeströssel

Gör så här:
1.      Börja med dumlegrädden; Värm upp grädden i en kastrull, men låt den inte nå över kokpunkten. Ta av kastrullen från värmen och smält ner dumlekolorna. Låt blandningen stelna i kylen, gärna över natten.
2.      Sätt ugnen på 175 grader.
3.      Smält matfettet och låt det svalna. Vispa socker och ägg pösigt. Tillsätt saft och skal från apelsin. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Vänd i smöret.
4.      Smöra och strö pepparkakssmulor i en bakform som rymmer minst 1 ½ liter. Häll ner smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.
5.      Stjälp upp kakan när den har svalnat och dela den i två delar.
6.      Gör 9 små kulor av den röda marsipanen och om du ska göra egna blad skär ut kavlad marsipan till 9 avlånga blad.
7.      Vispa upp dumlegrädden och sprid ut all dumlegrädde förutom 2 msk på första halvan. Lägg på den andra halvan och klicka ut resterande grädde på fyra platser ovanpå kakan. Placera bladen 3 och 3 på varje gräddklick med varsin ände mot varandra i en cirkel och lägg tre marsipankulor i mitten så det ser ut som järnek. Om du vill ha kakan extra fin, dekorera den med snöflingeströssel också.

Välkommen in igen!

söndag 4 december 2011

Ris á la malta med clementin

Ikväll bjuds det på en snabb juldessert, speciellt om man har gjort gröten klar i förväg eller t.o.m. köpt. Danskarnas motsvarighet Risalamande brukar serveras med körsbärssås, så detta recept med körsbärssylt är en sorts korsning av den svenska och danska versionen.
Ris á la malta med clementin
4 portioner
Ingredienser:
3 dl risgrynsgröt
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
2 små clementiner
3/4 dl körsbärssylt

Gör så här:
1.      Vispa grädden. Skala och klyfta clementinerna och blanda dem med gröten, grädden och vaniljsockret.
2.      Värm körsbärssylten i micorn i ca 20 sekunder.
3.      Servera ris á la maltan i serveringsglas toppat med körsbärssylt.
God 2:a advent! smiley opening christmas gift emoticon

lördag 3 december 2011

Saffransbullar med vanilj


Idag bjöd jag på adventsfika för några släktingar med glöggbollar, pepparkakor, saffranskaka med citron och dessa saffransbullar med vanilj. Jag fyllde ett kakfat som jag fick när jag fyllde år med dessa läckerheter och grundade med saffransbullar med vanilj från icas hemsida. Bullarna blev goda och tack vare kesellan mycket saftiga.
Saffransbullar med vanilj
45 st.
Ingredienser:
50 g färsk jäst
150 g smör eller margarin
1 1/2 påsar saffran (à 1/2 g)
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (10 %)
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
16 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 tsk vaniljsocker
Till pensling:
ägg
pärlsocker

Gör så här:
1.      Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37ºC.
2.      Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och täck den med bakduk. Låt jäsa 30-45 minuter.
2.Fyllning: rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt.
3.      Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 45 bullar).
4.      Kavla ut varje del på mjölad bänk till en kaka, ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär ca 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
5.      Sätt ugnen på 250ºC.
6.      Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
7.      Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.
Tips!
Blanda gärna i stötta kardemummakärnor i fyllningen.

Kolla även in resten av recepten från julfikat!



Saffranskaka med citron

Bredvid saffransbullarna fanns en saffranssmakande kaka. Receptet är taget direkt från Mia Öhrns nya julbakbok; Julens godsaker. Kakan blev riktigt saftig och hade balansen mellan saffran och citron var perfekt. Jag rekommenderar starkt detta recept och hela Mia Öhrns bok.
Saffranskaka med citron
Ingredienser:
75 g smör
3 dl (180 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ kuvert saffran à ½ g
2 dl strösocker
3 ägg
finrivet skal av 1 citron
½ dl nypressad citronsaft
1 dl mjölk
smör och ströbröd till formen
Gör så här:
1.      Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer minst 1 ½ l.
2.      Smält smöret.
3.      Blanda mjöl och bakpulver.
4.      Stöt saffranet med lite av sockret för att finfördela det.
5.      Vispa ägg, socker och saffranssocker fluffigt med elvisp. Vispa ner det rivna citronskalet mot slutet.
6.      Sikta ner mjölblandningen lite i taget tillsammans med smöret, citronsaften och mjölken och vispa försiktigt ihop till en jämn smet med en handvisp.
7.      Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter. Vänd kakan uppochner på ett bakplåtspapper eller ugnsgaller, vänta ett par minuter och lossa sedan formen. Låt svalna.

Go´ lördag!



Tant Harriets Pepparkakor

Ett klassiskt recept från Vår kokbok fick pryda det mellersta fatet. Pepparkakor är ju ett måste till jul och dessa peppisar är ett säkert kort.
Tant Harriets Pepparkakor
Ca 300 st.
Ingredienser:
300 g smör
5 dl socker
1 dl ljus eller mörk sirap
1 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk malen kryddnejlika
2 tsk hel eller malen kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
1,5 liter vetemjöl

Gör så här:
1.      Rör fett, socker och sirap smidigt. Rör först ner kryddorna (stöt kardemumman i en mortel om den är hel) och bikarbonaten, sedan vattnet och sist det mesta av mjölet. Använd gärna matberedare, men gör bara 1/2 sats i taget. Tillsätt då allt från början, fettet kylskåpskallt och skuret i bitar.
2.      Arbeta in resten av mjölet på bakbordet. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst ett dygn.
3.      Ta fram en bit av degen i taget. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och kavla den tunt. Ta ut kakor med mått och lägg dem på kalla plåtar med bakplåtspapper.
4.      Grädda i mitten av ugnen 4-5 minuter på 225 grader (200 grader för varmluftsugn). Förvara pepparkakorna i burkar med lock i rumsvärme.

Mumsa på!



Glöggbollar


En ljuvligt julig variant på chokladbollar som jag hittade på Tastelines hemsida Men jag gjorde några få ändringar i receptets beskrivning och sedan har jag även bytt smak på glöggen till chili & choklad. Detta blev toppen på julfikats kakfat.
Glöggbollar
ca 20 st
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
3 msk chili & chokladglögg


Gör så här:
1.      Rör ihop smör, socker och vaniljsocker, tillsätt kakao, havregryn tills allt har blandats ihop väl.
2.      Forma till små bollar och rulla i pärlsocker. Låt dem vila i kylskåpet en timme före servering och förvara dem därefter även i kylen.

Nu är det väl dags att börja med glöggfikat!