söndag 4 december 2016

Rocky Road Knäck


Julen har för mig patent på knäcken. Denna variant hittade jag på bloggen Sweet and Simple. Därefter har jag omarbetat den litegrann och resultatet blev underbart. Sverige möter Amerika på årets bästa högtid. Myste efter bakningen i fredags julmyste jag i TV-soffan med filmen ”En underbar jävla jul”. En helt jävla underbar kväll helt enkelt.
Rocky Road Knäck
40-50 st
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
Rocky road:
2 dl mini-marshmallows
3 dl lättsaltade blandade nötter, t.ex. jordnötter, pistagenötter, valnötter och cashewnötter
200 g Dumle eller Center-choklad

Gör så här:
   1. Ta fram en stor kastrull. Häll ner vispgrädde, socker och sirap. Rör om och låt det koka upp. Sänk värmen och låt det bubbla vidare på medelvärme. Kom ihåg att röra om då och då så att det inte bränns fast.
   2. Koka upp knäcken till 124 grader eller gör kulprovet. Kulprovet görs genom att droppa lite av smeten i ett glas eller skål med iskallt vatten och sedan lyckas forma det till en fast kula.
   3. Under kokningen förbereds knäckformarna. Börja med att grovhacka nötterna och skära dumpen eller centern i små bitar. Det blir lite kladdigt av centern men det gör inget, det ger bara en mjukare och krämig kola. Ställ upp knäckformarna på t.ex. en bakplåt och lägg en nöt för stabilitet i varje knäckform.
   4. Sänk värmen till lägsta värmen. Börja att hälla upp knäcksmet i några av formarna. Toppa och tryck ner ganska rejält med rocky road-garnering. Fortsätt med fler knäck i omgångar tills smeten är slut.
   5. Förvara knäcken i kylskåpet.

God 2:a advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar