söndag 18 december 2016

Saffranskladdkaka

Okej, tredje receptet med i saffran i rad men är det juletider så är det. ;) Denna kladdkaka med saffran och kardemumma är nog det godaste jag ätit i julväg i år, så den kräver en plats på bloggen. Många saffranskladdkakor brukar innehålla vit choklad men den här är utan, det kan visserligen bli gott att smälta ner 100 g vit choklad men då blir den mycket sötare. Här piffar jag istället upp den med kardemumma och serverar med lättvispad grädde och syrliga lingon. Receptet är en aning ombearbetat från tidningen Hembakat
Saffranskladdkaka
ca 12 bitar
150 g smör
1/2 g saffran (1 kuvert)
2 3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
2 dl vetemjöl
2 krm kardemummakärnor, stötta
Tillbehör:
ca 2 dl vispgrädde
ca 1 1/4 dl lingon

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 180 grader. 
   2. Smält smöt i en kastrull. Tillsätt saffran och rör om.
   3. Blanda ner resterande ingredienser förutom kardemumma. Rör om till en slät smet.
   4. Ta fram en 23 cm i diameter rund bakform. Smörj och mjöla eller bröa den lätt eller klä den med bakplåtspapper. 
   5. Häll upp smeten i formen och strö över kardemumman. 
   6. Grädda kakan i mitten av ugnen, i 23-25 minuter. Den ska vara lite kladdig i det inre partiet. Testa att grädda den till en innertemperatur av 78-82 grader.
   7. Vispa upp grädden lätt och servera kakan med grädden och tinade lingon.


God 4:e advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar