Kaiserschmarrn
eller Kejsarpannkaka som det heter på svenska är en österrikisk variant av den
svenska tjockpannkakan. När jag var i Wien i våras blev det ingen Kaiserschmarrn
men när jag väl kom hem provade jag på att göra en variant av denna delikatess.
Jag märkte att ordet Kaiser användes flitigt i Österrike, du kan även hitta Kaisersemmeln
(Kejsarbröd) där och om du åker till Wien rekommenderar jag verkligen att
besöka Schönbrunn. Det var den kejserliga ätten Habsburgs sommarslott.
Kaiserschmarrn
2 portioner
3
ägg
1
½ dl vetemjöl
1
tsk strösocker
½
tsk vaniljsocker
1
krm salt
1
¼ dl mjölk
75
g margarin eller smör
Tillbehör:
lätt-
eller osockrad sylt t.ex. plommon eller jordgubb
florsocker
ev.
vispad grädde
alt.
färska bär eller nötter
Gör så här:
1.
Dela äggulorna från äggvitorna.
2.
Rör ihop äggulorna med mjöl,
socker, vaniljsocker, salt och mjölk till en slät smet.
3.
Vispa äggvitorna hårt och vänd
försiktigt ner dem i smeten.
4.
Smält smöret, tillsätt det i smeten
och blanda om.
5.
Häll ner smeten i en stekpanna med
hög kant. Stek pannkakan på låg värme tills den har stelnat. Vänd sedan
pannkakan, riv den i mindre bitar och stek allt gyllenbrunt.
6.
Pudra över florsocker och lägg på
sylt och grädde, bär eller nötter.
Viel Glück!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar