söndag 12 augusti 2012

Grillad rostbiff med västerbottenssmör och het majs

Än är det mycket kvar av grillsäsongen. Jag hittade nyligen ett mycket bra specialpris på Scans rostbiff när jag var och handlade och tog chansen att grilla köttet när solen var på sitt bästa humör för några dagar sedan. Det blev ett egenkomponerat recept med västerbottenssmör med den fantastiska västerbottensosten från mina trakter och heta bitar av majskolvar till det lätt kryddade köttet och potatisklyftorna. Jag tycker det är lite klurigt att veta hur länge man ska grilla olika typer av kött men på Scans egen hemsida hittade jag flera bra tips på tider och temperatur för att få köttet så genomstekt som man vill ha det.
Grillad rostbiff med västerbottenssmör och het majs
2 portioner
Ingredienser:
2 skivor rostbiff, ca 300 g
salt och peppar
Västerbottenssmör
50 g rumsvarmt smör
1 liten vitlöksklyfta
1/2 dl riven västerbottensost
Het majs
1 färdigkokt majskolv
1 tsk wok hot teriyaki spice mix eller 2 krm chilipulver
Tillbehör
potatiskroketter alt. potatistoppar
tomat

Gör så här:
1.      Börja med smöret. Rör smöret luftigt, pressa ner vitlöken och tillsätt osten. Ta upp smöret på en bit plastfolie och forma smöret till en tjock rulle. Vira plastfolien runt rullen och ställ in den i kylen.
2.      Salta och peppra köttet efter smak. Dela majskolven i fyra bitar och krydda med wok hot teriyaki spice mix alternativt chilipulver.
3.      Tänd på grillen och vakta den tills det är dags att grilla. Om du har en kolgrill kan du börja grilla när du har fått en fin grillbädd och kolet/briketterna har blivit gråa, det tar ca 20-30 minuter.
4.      Grilla majsbitarna tills de är gyllenbruna har fått snygga grillränder.  Lägg köttet i mitten av grillen gärna 15 cm över grillbädden och grilla dem där i 1 minut. Placera sedan köttet lite åt sidan och grilla ytterligare 2 minuter eller tills köttet har en innertemperatur på 60 grader.
5.      Täck köttet med ugnsfolie för att vila. Under tiden kan du värma upp potatiskroketterna och skära upp tomat.
6.      Servera rostbiffen med majs, västerbottenssmör, potatiskroketter, tomat och en god dryck.

Ha en fortsatt trevlig sommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar