lördag 24 oktober 2015

Pumpalimpa

Med en vecka kvar till Halloween - pumpornas högtid, vill jag bjuda på ett matbröd med just pumpa. För pumpa är inte enbart läckert att placera ut i trädgården och pyssla med, utan det är även toppen i matlagning och bakning. Liksom potatis, morot och äpple ger pumpa brödet en oslagbar saftighet som räcker längre än själva brödet.
Pumpalimpa
1 limpa
Ingredienser:

1 tsk hela kardemummakärnor
1 tsk anis
4 dl vetemjöl
2 dl rågsiktsmjöl
1 dl havregryn
1/2 dl linfrön
1/2 dl pumpakärnor
2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 msk agavesirap
100 g riven pumpa
5 dl filmjölk
Garnering:
2 msk pumpakärnor

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 200 grader.
   2. Mortla kryddorna.
   3. Blanda kryddorna med alla övriga torra ingredienser i en bunke.
   3. Rör ner den rivna pumpan och tillsätt agavesirap och filmjölk. Blanda samman till en kladdig smet.
   4. Klicka ut smeten i en avlång bakform som rymmer 1 1/2 liter. Strö över pumpkärnorna som garnering.
   5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 h. Känn efter med en provsticka att brödet är genomgräddat. Lägg eventuellt över bakplåtspapper mot slutet om brödet börjar bli mörkt.

   6. Stjälp upp limpan och låt den svalna inlindad i en bakduk.

Man känner aldrig sig så rik som när man plockar ut färskt bröd ur ugnen! - Ernst Kirchsteiger

måndag 12 oktober 2015

Ugnspannkaka med karamelliserade äpplen och mascarponegrädde

Det blir bara pannkaka. Men inget fel med det. Under sommaren har jag omedvetet legat låg på pannkaksfronten. Nu känner jag däremot att det är dags att värma upp pannkakslaggen igen. Denna gång gräddade jag en ugnspannkaka i gjutjärnsform (som blev till ett konstnärligt ansiktslikt uttryck under gräddningen). Till pannkakan serverade jag karamelliserade äpplen som bröts av med en syrlig mascarponegrädde. En perfekt höstpannkis. Det är ett smått förändrat recept ur tidningen Hembakat.
Ugnspannkaka med karamelliserade äpplen och mascarponegrädde
Ingrediernser:
2 ägg
1 1/4 dl mjölk
4/5 dl vete- eller dinkelmjöl
1 nypa salt
en klick smör
Karamelliserade äpplen:
2 äpplen, klyftade
2 msk smör
2 msk råsocker
1 1/2 tsk färskpressad citronjuice
Mascarponegrädde:
1 dl mascarponeost
1 dl vispgrädde
1 msk florsocker
1 krm äkta vaniljpulver

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 225 grader.
   2. Vispa samman ägg, mjölk, vete- eller dinkelmjöl och salt. Låt smeten gärna vila i 30 minuter.
   3. Hetta upp en gjutjärnsstekpanna på spisen tills den är rykande het. Lägg ner en klick smör i stekpannan och låt det bubbla upp och sedan tystna. Häll direkt i smeten och sätt in pannan i mitten av ugnen.
   4. Grädda pannkakan tills den har puffat upp sig och fått gyllene färg, ca 20 minuter. 
   5. Stek äppelklyftorna under tiden i smör och råsocker tills de sockret har smält och äpplena har karamelliserats. Avsluta med att hälla över citronjuicen.
   6. Vispa mascarpone och grädde till en luftig konsistens. Vänd ner florsocker och vaniljpulver.'
   7. Skär upp pannkakan och servera med karamelliserade äpplen och mascarponegrädden.

Ett äpple om dagen håller doktorn borta!

tisdag 22 september 2015

Kanelbullekladdkaka

Dags att på riktigt välkomna in hösten, kura ihop sig i TV-soffan med något riktigt gott i handen. Jag tycker definitivt att ni ska mysa med en assiett med denna Kanelbullekladdkaka från Lindas bakskola. Två svenska fikaklassiker som tillsammmans skapar ett nyskapande bakverk som går snabbt att göra men som tyvärr tar slut alldeles för fort också. 

Kanelbullekladdkaka

10–12 bitar
Ingredienser:
150 g smör
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
½ krm salt
2 ½ dl vetemjöl
2 ägg
Garnering:
pärlsocker

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 200 grader. 
   2. Smält smör i en kastrull, låt svalna något.
   3. Tillsätt resterande ingredienser i kastrullen och rör om till en slät smet.
   4. Klä en springform, 22-23 cm med bakplåtspapper. Häll ner smeten i formen och strö över pärlsocker.
   5. Grädda kakan i mitten av ugnen i 15-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn efter med en provsticka.

   6. Servera ljummen eller helt avsvalnad, förslagsvis med vispad grädde eller glass och bär.

Natti natti!

tisdag 8 september 2015

Tunna Chokladpannkakor

Pannkakor med choklad är en perfekt efterrätt som går hem hos stora som små. De går så enkelt att kombinera med de tillbehör som passar sitt sällskap bäst. Jordgubbar, melon, sylt, grädde, glass, citronsocker, lönnsirap. Ja, valen är oändliga. Men stanna inte vid tanken att chokladpannkakor endast är en dessert, en lyxig brunch, mellanmål eller lite syndig middag är lika bra tillfällen. Huvudsaken är att du väljer en kvalitetskakao.
Tunna Chokladpannkakor
10-12 tunnpannkakor
Ingredienser:
2 ½ dl vetemjöl
2 msk kakao av hög kvalité
1 msk äkta vaniljsocker
1 msk strösocker
½ tsk  salt
6 dl mjölk
3 ägg
smör till stekning
Tillbehör:
vispad grädde
skivad banan
jordgubbar
chokladsås

Gör så här:
   1. Sikta ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt strösocker och salt.
   2. Vispa ner ett par deciliter mjölk i taget, växelvis med knäckta ägg. Vispa sedan till en slät smet. Låt smeten svälla en stund, gärna 30 minuter.
   3. Stek pannkakorna i smör på medelvärme. Det räcker med 1-2 minuter på vardera sida, tills de blir gyllene.
   4. Servera ett maffigt pannkaksberg med härliga tillbehör.

God spis!

lördag 29 augusti 2015

Kanelbullekakor

Direkt från Island skickar jag ett recept som trots det inte har något med Island att göra, tror jag i alla fall. Receptet hittade jag på bloggen Fredriks fika, på Hembakat-sajten. Där kallas de Snurriga kanelkakor men Kanelbullekakor vill jag kalla dem. De är vackra både på in- och utsidan.
Kanelbullekakor
ca 40 st
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk strösocker
2 msk vatten
1/2 tsk vaniljpulver
Fyllning:
1/2 dl socker
1/2 msk kanel
Garnering:
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 200 grader
   2. Häll mjöl, socker och vaniljpulver i en bunke. Klicka ner smöret i små bitar. Fördela matfettet med fingrarna eller en beredare/köksassistent.
   3. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
   4. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en ca 3-4 mm tjock rektangel
   5. Rör samman socker och kanel och strö över hela plattorna. Tryck till lite med handen så det fastnar.
   6. Rulla ihop från långsidan till en tight rulle,  ett tips är att ta bakplåtspapperet till hjälp.
   7. Skär ca 1 cm tjocka skivor, lägg kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt.
   8. Vispa upp ägget. Pensla kakorna med äggvispet och strö över pärlsocker.
   9. Baka kakorna mitt i ugnen ca 12 minuter tills de fått en fin färg. Låt dem svalna på galler.

Góða nótt!

fredag 14 augusti 2015

Smarrängtårta

Kör på med ytterligare ett tårtrecept. Denna gång är det en egen fusion av två klassiker - rulltårtan och nötmarängrullen. Fast tårtan är ingen rullad historia, utan byggs upp utav rulltårtans fluffiga plattor och skivor av nötmarängrullen. Fyllningen gör inte saken sämre, här samsas nutella, jordubbar och grädde.
Smarrängtårta
ca 16 bitar

Ingredienser:
Sockerkaksbottnar:
6 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
strösocker efter gräddning
Marängbotten:
4 äggvitor 
2 dl strösocker
1 krm salt
1 1/2 dl hasselnötter
Fyllning och garnering:
100 g smör, rumsvarmt
1 äggula
1 1/2 dl florsocker
1 dl Nutella rumsvarm
7,5 dl färska jordgubbar
3 dl vispgrädde

Gör så här:
   1. Sockerkaksbottnar: Sätt ugnen på 250 grader.
   2. Vispa ägg och strösocker ordentligt vitt och pösigt.
   3. Blanda vetemjöl med strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en egen bunke. Sikta ner blandningen i äggsmeten. Vänd försiktigt samman tillsammans med mjölk.
   4. Bred ut smeten på två bakpappersklädda plåtar, 25x35 cm. Grädda bottnarna var för sig i mitten av ugnen, under ca 5 minuter. Stjälp upp och ner på ett lika stort sockrat bakplåtspapper. Låt svalna.
   5. Dra försiktigt bort papperna från tårtornas baksida. Pensla försiktigt med vatten för att lättare kunna lossa på dem.
   6. Marängbotten: Dra ner värmen till 175 grader.
   7. Hacka hasselnötterna i medelstora bitar. Lägg undan 1/2 dl nöthack till slutgarneringen.
   8. Vispa äggvitorna till fast skum. Vispa ner lite socker i taget och fortsätt att vispa till en fast maräng.
   9. Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt, ca 25x35 cm. Strö över nöthacket.
   10. Grädda på andra falsen nedifrån i ca 20 minuter. Marängen ska ha blivit fast men inte helt torr. Låt svalna på plåten, ca 10 min. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper och lossa på det andra bakplåtspappret.
   11. Nutellafyllning: Vispa smör, äggula och florsocker till en jämn och ljus smet. 
   12. Rör i nutellan till en jämn smet.
   13. Utformning: Vispa grädden fluffig. Rensa jordgubbarna och 2,5 dl av dem.
   14. Bred ut nutellafyllningen på marängbottnen. Lägg på de skivade jordgubbarna. Rulla ihop från långsidan till en så pass tajt rulle som går utan att den spricker. Använd förslagsvis bakplåtspappret den ligger på när du rullar ihop den.
   15. Lägg ena sockerkaksbottnen med ovansidan nedåt på ett serveringsfat. Bred ett tunt lager med grädde på botten. Skiva marängrullen till 1,5 cm tjocka bitar och placera dem över hela sockerkakan.
   16. Lägg på den andra sockerkaksbotten och spritsa toppar med resterande grädde. Garnera med jordgubbar och strö över resten av nöthacket.

Mums, mums!

tisdag 28 juli 2015

Blomstertårta

Då sommaren har snålat med sol och värme, valde jag att ta in sommaren med blommar och blader till min födelsedag. Resultatet blev bland annat en blomformad tårta med klassisk jordgubb- och gräddfyllning, samt en mer experimentell violchokladganache. En gammal favorit tillsammans med en ny höjdare.
Blomstertårta
Ingredienser:
2 1/2 dl strösocker
1/2 dl citronsaft
1/2 dl mjölk
50 g smör, rumsvarmt
2 tsk rivet citronskal
3 ägg
8 blad från doftpelargon
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och ströbröd till formen
Chokladlöv:
20 g vit choklad
30 g mörk choklad, 70 %
1 tsk rapsolja
6 valfria löv med distinkta nerver
Kanderade blommor:
1 äggvita
1 nypa salt
1 dl strösocker
6 pelargonblommor
6 violer
Violganache:
150 g mörk choklad
50 g violkarameller, t.ex. violmojänger
1 1/2 dl grädde
Jordgubbsfyllning och spackling:
2 dl vispgrädde
1/2 liter jordgubbar

 Gör så här:
   1. Tårtbotten: Den blir bara godare om bottnarna får gotta till sig (inplastade/övertäckta) någon dag innan de ska användas. Sätt ugnen på 175 grader.
   2. Blanda citronsaft med 1 dl av strösockret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm tills sockret har smält. Låt svalna.
   3. Vispa smör med resterande socker och citronskal, poröst. Vispa ner ett ägg i taget till en fluffig smet.
   4. Finhacka pelargonblad. Blanda pelagronhacket med mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Vänd ner mjölblandningen i omgångar varvat med mjölkblandningen ner i äggblandningen. 
   5. Häll upp smeten i en smord och bröad form, som är formad som en blomma. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Kolla med provsticka så att kakan är torr. Låt svalna.
   6. Chokladlöv: Finhacka bägge chokladsorterna och lägg i var sin skål. 
   7. Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn. Mörk choklad får inte överstiga 48 grader och vit choklad 40 grader. Rör ned 1/2 tsk rapsolja i vardera chokladskål.
   8. Lägg bladen på en plåt med bakplåtspapper eller ugnsfolie. Pensla dem eller smörj dem med lite rapsolja, Ringla lite vitchoklad på första lövets baksida (där nerverna är tydliga). Pensla sedan försiktigt med den mörka choklad ovanpå, till ett 1-2 mm tunt lager.
   9. Ställ bladen i kylskåpet i minst 30 minuter. Dra sedan försiktigt bort bladen eller pilla loss dem med en vass liten kniv. Förvara chokladlöven i en tättslutande burk i kylskåpet.
   10. Kanderade blommor: Skölj blommorna och låt dem torka ordentligt.
   11. Vispa upp äggvitan med salt lite lätt med en gaffel. Låt vispet stå och stadga sig i fem minuter. 
   12. Doppa blommorna i äggvitan och skaka bort överflödet. Doppa direkt i strösockret och skaka försiktigt bort socker som inte fastnat. Låt torka på bakplåts- eller smörpapper.
   13. Violganache: Grovhacka chokladen och lägg den i en skål. 
   14. Krossa violkaramellerna i en mortel. Koka försiktigt upp grädden och lägg i karamellkrosset. Rör om tills krosset har smält ner eller så gott som. 
   15. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills allt har smält samman. Låt svalna och ställ sedan in den i kylen, fram till en halvtimma innan det är dags att bygga ihop tårtan.
   16. Tårtbyggning: Vispa grädden fluffig till fyllning och spackling. 
   17. Snoppa jordgubbarna och skiva dem på längden. Lägg jordgubbarna i en skål.
   18. Skär tårtbotten i 3 delar. Bred ut vispad grädde på första lagret, men spara ca 1/2 dl vispad grädde för att senare fästa blommorna och löven. Täck grädden med skivade jordgubbar.
   19. Lägg på mittenlagret. Vispa upp violganachen fluffig och bred den över bottnen. 
   20. Sätt på toppenlagret. Fäst kanderade blommor och chokladlöv runtom tårtan och därmed fullända tårtan.

God juli!