söndag 13 oktober 2013

Cashewbullar

Gör er redo för att se de tre finalisterna i höstens mat- och baktävling! Temat är egna versioner av amerikanska bakverk och maträtter. I prispotten ligger boken ” Systrarna Eisenmans mingelmat: 565 snittar, snacks & smårätter”.  Finalisterna visas i inlägg efter varandra. Nedan finns det första receptet som är Cashewbullar, gjorda av Nils i Eskilstuna . Bidrag nummer två är Fläskfiléburgare och bidrag nummer tre är Cookie dough-tryfflar. Nu gäller det för dig att rösta på din favorit i formuläret i högerspalten, rösterna räknas sedan i procent och sammanslås med sidvisningar i procent. Sista röstningsdag är 26 oktober och allt om tävlingen hittar du här.
Cashewbullar
40 st
Ingredienser:
3 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ tsk kardemummakärnor
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl special
Fyllning:
5 dl cashewnötter, lättsaltade och rostade
2 msk farinsocker
2 ½ msk raps- eller solrosolja
Garnering:
1 ägg
pärlsocker
kokos

Gör så här:
1.      Stöt kardemumman i en mortel.
2.      Häll mjölken i en kastrull och tillsätt den nystötta kardemumman. Värm upp blandningen till 37 grader, fingervarmt.
3.      Smula ner jästen i en bunke och häll ner 2 dl av mjölken. Rör om tills jästen har lösts och häll sedan ner resterande mjölk. Blanda i strösocker, salt, ägg och smöret i mindre bitar.
4.      Tillsätt lite av mjölet i taget och arbeta samman till en smidig deg.
5.      Jäs under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
6.      Gör fyllningen under tiden. Mixa cashewnötter och farinsocker i en matberedare i ca 30 sekunder, det ska fortfarande finnas nötbitar kvar.
7.      Tillsätt olja och mixa ytterligare ett tag tills röran uppnår en smidig konsistens.
8.      Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen till två rektangulära plattor (en i taget), ca 30x40 cm.
9.      Bred ut Cashew nut butter och rulla ihop från ena långsidan. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar.
10. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.
11. Sätt ugnen på 250 grader.
12. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och kokosflingor.
13. Grädda bullarna gyllenbruna i ca 5-8 minuter i mitten av ugnen.

Låt det smaka!

lördag 5 oktober 2013

Pumpapizza


Firandet fortsätter… Igår var det Kanelbullens dag, men idag är det min bloggs 2-årsdag! Det ska firas med en riktig höstpizza. De tjockare tortillabröden är verkligen perfekt som pizzabottnar, de blir inte brända lika lätt och inte för knapriga. Jag tycker att denna pizza har en bra balans mellan sälta och sötma.
Pumpapizza
4 pizzor
Ingredienser:
4 Santa Maria Pizza Tortilla (alt. vanlig tortilla)
1 dl Santa Maria Pizza Topping Garlic Onion (alt. aioli)
600 g pumpa (t.ex. butternut eller muscat)
2-3 msk olivolja
2 krm svartpeppar
½ tsk paprikapulver, hett
70 g bacon eller pancetta
40 g bladspenat
120 g chevré
2 tsk torkad oregano
1 dl valnötter

Gör så här:
1.    Sätt ugnen på 250 grader.
2.    Skala pumpan, dela den på längden, gröp ur kärnorna och skär i tunna skivor.
3.    Fräs pumpaskivorna med olivolja i omgångar i ca 5 minuter, tills de har mjuknat. Peppra och pudra över paprikapulvret.
4.    Lägg ut tortillabröden på bakpappersklädda plåtar.
5.    Bred ut pizzatoppingen på bottnarna.
6.    Fördela pumaskivorna och bacon på pizzabottnarna.
7.    Strö över bladspenaten. Smula chevré och torkad oregano ovanpå pizzorna.
8.    Grädda pizzorna i mitten av ugnen i 5-7 minuter, tills pizzorna har fått fin färg.
9.    Grovhacka valnötterna och toppa pizzorna med dem.

Ha en underbar höstdag!

tisdag 1 oktober 2013

Hotellomelett

Här kommer en snabblagad rätt som passar när som helst på dygnet. På den gigantiska frukostbuffén som jag njöt av på Berlin Plaza Hotel i augusti hade de en omelettkock. Där fick man välja omelettens innehåll och tillbehör. Likt den här omeletten valde jag gurka, tomat och skinka/bacon. Dessutom la jag till svamp och även sweet chilisås, som jag tycker man kan lägga till i denna omelett. Den stora bilden tillhör receptet och den lilla är på hotellets omelett.
    Hotellomelett

1-2 st
Ingredienser:
2 skivor bacon
2 cm gurka
6 st körsbärstomater
2 ägg
2 msk vatten
½ tsk torkad oregano
1 krm svartpeppar
en nypa salt
rapsolja till stekning
ev. sweet chilisås till servering

Gör så här:
1.    Klipp bacon i bitar och stek dem i en stekpanna. Låt dem rinna av på hushållspapper.
2.    Tärna gurkan och skiva tomaterna.
3.    Vispa samma ägg, vatten och kryddor i en bunke.
4.    Hetta upp olja i en stekpanna och stek på medelvärme tills omelettens ovansida har stelnat. (Det blir en eller två omeletter av smeten, beroende på stekpannas storlek.)
5.    Lägg upp omeletten på en tallrik, toppa med bacon och grönsaker och vik på mitten.
6.    Servera eventuellt med sweet chilisås.

Varsågoda!

tisdag 17 september 2013

Keselladessert med hallon och lakrits

Direkt från boken Älskling maten är klar kommer Linn Larssons enkla, snabba och försvinnande goda efterrätt med kesella. Ursprunglingen hette receptet Hallon- och lakritsdröm men jag ville ge det ett mer konkret namn och med några småändringar i instruktionerna fick det bli Keselladessert med hallon och lakrits. Sedan la jag till lite blåbär i versionen som syns på bilden, yummy!
Keselladessert med hallon och lakrits
4 portioner
Ingredienser:
en näve turkisk peppar, alt. salmiakströssel
2 dl grädde
2 ½ dl Kesella citrus
4 dl färska hallon
10 maränger
ev. en myntakvist

Gör så här:
1.      Krossa turkisk peppar. Förslagsvis genom att lägga bitarna i en plastpåse, vira en handduk runt om och banka med en hammare på ett hårt underlag. (Om du använder strössel kan du hoppa över det här steget.)
2.      Vispa grädde och blanda med Kesella citrus.
3.      Varva citrusgrädden i höga glas med nästan alla hallon, turkisk peppar och maränger som du krossar lite lätt med handen.
4.      Toppa med resterande hallon och myntakvist om du har.

Underbart är gott!

torsdag 12 september 2013

Mandelscones med rårörda lingon

Provade häromdagen att använda smaksatt filmjölk i mina scones. Filmjölken som är smaksatt med lingon är en nyhet från Arla. Det blev bra och mandlarna som jag använde var rostade med tamarisoja vilket gav en skön brytning.
Mandelscones med rårörda lingon
4 st stora scones
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör, rumsvarmt
50 g sötmandel       
2 ½ dl filmjölk med lingonsmak
Rårörda lingon:
1 ½ dl lingon
½ dl strösocker

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 225 grader.
2.      Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunka.
3.      Skiva smöret i mindre bitar och nyp ihop det med mjölblandningen.
4.      Hacka mandeln grovt. Tillsätt mandeln, filmjölken och arbeta snabbt samman till en deg.
5.      Dela degen i fyra bitar. Forma till 4 runda kakor, lägg dem på en bakpapperklädd plåt. Använd en bordskniv för att skära ett kryss i varje scones.
6.      Grädda dem i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
7.      Lägg lingon och socker i en skål. Rör om tills lingon har blivit lite mosiga och sockret har lösts upp.
8.      Servera sconsen med de rårörda lingonen.

Perfekt till helgbrunchen!

torsdag 5 september 2013

Italiensk tunnbrödsrulle

Ta det svenska tunnbrödet och fyll det med några av de mest självklara råvarorna från det italienska köket. Att sedan steka rullarna i olivolja ger den perfekta frasiga ytan. Servera gärna tunnbrödrullarna med en soppa, jag valde en klassisk tomatsoppa. Enkelt, gott och värmande, helt underbart när den kalla höstluften smyger sig på. Tack till Allt om mat, där jag hittade receptet. I efterhand har jag gett det en liten omskrivning.
Italiensk tunnbrödsrulle
8 st
Ingredienser:
8 st tunnbrödsskivor, ca 20x15 cm
250 g mozzarellaost
4 st tomater
1 st basilika i kruka
25 g pinjenötter
2 msk olivolja
½ tsk salt
4 msk olivolja till stekning

Gör så här:
1.      Skär mozzarellan i ½ cm stora kuber.
2.      Dela tomaterna längst ”midjan”. Gröp ur kärnorna med en liten sked, om man lämnar kärnorna blir fyllningen för blöt. Tärna tomaterna
3.      Grovhacka basilikan. Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna under omrörning.
4.      Blanda mozzarella, tomater, basilika, pijenötter, salt och hälften av oljan i en bunke.
5.      Fördela fyllningen på bröden. Vik in kortsidorna och rulla sedan ihop bröden till en ”klämma”.
6.      Hetta upp resterande olivolja i en stekpanna. Stek 4 rullar åt gången, någon minut på varje sida. Låt rullarna svalna. Vira in dem i folie eller smörgåspapper.

All lycka!