onsdag 26 juni 2013

Grillad vattenmelon med chunky jordnötssås

Sommaren och grillsäsongen är i full gång! Prova att grilla vattenmelon, det förhöjer verkligen dess smak. Melonen tillsammans med denna jordnötsröra/jordnötssås blir ett jättebra tillbehör. Jag serverade med fläskkarré med en egen paprika- och chilirub och quinoa. Just nu har jag fullt upp med flytt och annat, så det blir lite glest mellan inläggen och glasstesterna får pausa. Men håll fortfarande koll på bloggen, det är mycket gott och spännande som väntar! :)
 Grillad vattenmelon med chunky jordnötsröra
4 portioner
Ingredienser:
2 dl saltade jordnötter
1/2 citron, saften
2 msk olivolja
1-2 msk vatten
vattenmelon

Gör så här:
1.      Blanda alla ingredienser förutom vattnet och melonen i en mixerskål eller annan skål med hög kant.
2.      Använd en stavmixer och mixa samtidigt som du tillsätter lite vatten i taget tills du har fått den konsistens du vill ha. Mixa inte för länge, röran får mer smak om den inte är helt slät. Låt den vara ”chunky” Tillsätt extra vatten om du vill att det ska bli en jordnötssås istället för en röra.
3.      Skär vattenmelonen i ca 1½-2 cm tjocka skivor. Grilla dem tills de har fått snygga grillränder. Servera med jordnötsröran.

Det mesta går att grilla!


onsdag 19 juni 2013

Minipavlovas med jordgubbar och passionsås

Bjud på den godaste efterrätten i midsommar, pavlova. Dessa härligt mjuksega marängbakelserna med lätt knastriga kanter toppas med en sås av passionsfrukt och nekatriner med sällskap av vispad grädde och jordgubbar. Det är lite charmigare att servera enskilda bakelser som gästerna får njuta av i godan ro.
Minipavlovas med jordgubbar och passionsås
8 st
Ingredienser:
2 äggvitor
1 ½ dl strösocker
½ tsk bakpulver
½ krm salt
1 liter jordgubbar
Passionsås:
2 nektariner
3 passiosnfrukter
2 tsk florsocker
Till servering:
3 dl vispgrädde

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 250 grader.
2.      Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa ner socker, bakpuvler och salt.
3.      Fördela smeten i aluminiumformar t.ex. mazarinformar. Använd en tesked för att göra en fördjupning i mitten.
4.      Ställ in marängerna i mitten av ugnen, stäng direkt av ugnen. Låt marängerna stå i minst 3 ½ timme, gärna över natten.
5.      Sås: Skålla, skala och ta ur kärnan från nektarinerna. Mixa fruktköttet till en puré med en stavmixer eller i en matberedare.
6.      Dela passionsfrukterna och skrapa ner fruktköttet med kärnorna i purén. Tillsätt florsockret och rör om.
7.      Vispa grädden och skiva jordgubbarna Fyll marängerna med grädden, jordgubbarna och såsen. Det är även gott att servera glass till.

Glad midsommar!

torsdag 13 juni 2013

Nutellacookies

I går tog jag studenten och dessa kakor var med på fika bordet när jag firades av släkten. Receptet kommer från tidningen Hembakat men jag satte min egen prägel på receptet, då jag ändrade instruktionerna till en viss del. När jag bakade luktade det Ballerinakex i hela huset men smaken i det färdiga resultatet gick mycket mer åt nöthållet. De blev härligt mjuksega och den knapriga hasselnöten var pricken över i:et.
Nutellacookies
24-30 st
Ingredienser:
1 dl strösocker
1 ägg
2 dl Nutella, kylskåpskall
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Garnering:
pärlsocker
hasselnötter

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Blanda ägg med socker. Tillsätt den kylskåpskalla nutellan och rör om till en slät smet.
3.      Blanda i vetemjöl med bakpulver. Häll ner mjölblandningen i smeten och arbeta ihop till en smidig deg.
4.      Rulla degen till 24-30 stycken bollar, antingen  i storleken som 1-kronor eller en 5-kronor. Platta till dem lätt och lägg ut dem på bakpappersklädda plåtar. Doppa ovansidan i pärlsocker och tryck fast en hasselnöt i mitten av varje kaka.
5.      Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt kakorna svalna på galler.

För jag har tagit studenten!

söndag 9 juni 2013

Jordgubbar med mangosås och nöthack

Jordgubbar, mango, kardemumma och nötter är sammansättningen till denna goda, nyttiga och enkla rätt som fungerar vare sig det gäller brunch, mellanmål eller efterrätt.
Jordgubbar med mangosås och nöthack
4 portioner
Ingredienser:
500 g jordgubbar
1 krm kardemummakärnor
200 g frusen mango
2 tsk flytande honung
ev. lite vatten
1 dl blandade nötter, rostade

Gör så här:
1.      Skiva jordgubbarna och lägg upp dem i fyra skålar.
2.      Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
3.      Tina mangon lätt.Mixa mangon med honung och kardemumma. Späd eventuellt med lite vatten för att få en följsam sorbet med bra konsistens.Klicka mangosorbeten över jordgubbarna.
4.      Hacka nötterna grovt och strö dem över mangosåsen.

Trevlig junidag allesammans!

fredag 31 maj 2013

Paella

Den här Paellan blev den allra första som jag har gjort. Jag utgick från ett par olika recept och mitt eget tycke och smak för då blir det som bäst. En spansk risotto kan man även kalla rätten med skaldjuren och kycklingen som blandas i det krämiga riset med smak av saffran, vitlök och vin. Receptet passar perfekt när du vill äta något extra gott på din uteplats i sommar.
Paella
4-6 portioner
Ingredienser:
½ dl olivolja
½ gul lök
3 vitlöksklyftor
1 liten paprika
2 dl aviororis
2 dl vitt vin
400 g tomater
¼ dl hönsfond
4 dl hett vatten
1 ½ krm svartpeppar
¾ tsk salt
¼ g saffran
¾ tsk torkad dragon
1 kg musslor
200 g eller 2 små grillade kycklingfiléer
100 g gröna ärtor
100 g skalade räkor
persilja

Gör så här:
1.      Hacka gul löken och vitlöken fint. Strimla paprikan och bryn den med löken i en stor panna med olivoljan.
2.      Häll ner riset och bryn det glansigt. Tillsätt vin och låt det koka i några minuter.
3.      Skålla, skala och hacka tomaterna i små bitar. Tillsätt tomaterna tillsammans med hönsfonden utblandat i det heta vattnet.
4.      Stöt saffran med dragon och rör ner det med peppar och salt i pannan. Låt småkoka i ca 20 minuter.
5.      Skrubba musslorna, släng de som är öppna eller skadade. Lägg ner dem i pannan när det är 5 minuter kvar av koktiden. Släng de musslor som inte öppnar sig.
6.      Skär kycklingen i tärningar. Blanda ner kycklingen, ärtorna och räkorna i paellan. Garnera med några kvistar persilja.

Hoppas receptet kommer till nytta!

tisdag 28 maj 2013

Glasstest av GB´s Daim Strawberry Dream och Magnum No3. Passionate Kiss – Tiramisu

Glasstest 4, 2013
Solen har lyst starkare än någon annan dag i år och vad passar då bättre en än glass. I år har GB valt att göra en version av Daimstruten med jordgubbsmak. Den heter Daim Strawberry Dream. Det är roligt att de testar nya kombinationer samtidigt som de bevarar orginalet i sortimentet, men den här är sämre än orginalet. Jordgubbssmaken kändes inte äkta, den smakade för konstgjord. Våfflan var lite seg, kanske var det en engångsförteelse eller var det för varmt. Däremot var chokladspetsen god som vanligt. Sammanfattningsvis får Daimen godkänt men smakerna slog delvis ut varandra. Daim Strawberry Dream får betyg 2 av 5.

Näst på tur står Magnum No3. Passionate Kiss – Tiramisu. Så här är glassen uppbyggd: Grunden är en mascarponeglass som känns som helt vanlig glass. Inuti finnar man mjuka kakbitar med kaffesmak, de var svårt att få ett riktigt grepp om dem. De var lite svår att urskilja bland allting. Denna glasserie har som jag sagt tidigare för mycket sötma enligt mig. Sedan finner man knapriga och hyfsat stora chokladbitar i glassen, ett bevis på att det enkla i en glass kan vara det bästa.  En ganska stark kaffesås ligger runtom glassen, men den var inte från och hade en söt kolaton i sig. Slutligen omsluts glassen av ett mjölkchokladöverdrag. 22-kronors glassen får betyg 3 av 5.
Glassen väntar på er i värmeböljan! Eller?

söndag 26 maj 2013

Noblessebakelser med mascarponefyllning

Idag är det morsdag och min mamma firades med dessa mumsiga bakelser istället för en tårta. Min älskade mamma fyller även år imorgon så firandet var därför dubbelt. Bakelserna är enkla att göra och ser väldigt läckra ut med noblessen och bären på toppen. Äntligen finns det färska bär till överkomliga priser på affären som man kan lyxa till sig med en sådan dag!
Noblessebakelser med mascarponefyllning
6 st
Ingredienser:
3 ägg
1 ½ dl strösocker
¾ dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Fyllning:
200 g mascarpone
1 ½ msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
5 st noblesse
Topping:
3 dl vispgrädde
18 st färska jordgubbar
1 dl färska hallon
12 st noblesse

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 250 grader.
2.      Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver och vänd ner det.
3.      Bre ut smeten i en långpanna täckt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
4.      Strö ut 1 msk socker på ett bakplåtspapper och stjälp upp den nygräddade kakan. Låt svalna något och dra bort papperet som bottnen gräddats på. Låt kallna helt.
5.      Fyllning: Blanda mascarponen med flor- och vaniljsocker till en smidig kräm och bre ut den över kakan. Krossa noblesseplattorna grovt och strö över. Rulla ihop kakan på längden. Vira in den i smörpapper och låt vila i kylen i 1 timme.
6.      Vispa grädden. Skär bort de yttre ändarna på kakan så att snittytan blir jämn. Dela rullen i sex delar.
7.      Lägg bitarna med snittytan upp och bre grädden ovanpå och runtom.
8.      Bryt varje noblesse i fyra ”tårtbitar”. Stick ner åtta bitar på varje bakelse längs toppens kant med den rundade sidan mot ytterkanten.
9.      Sätt fast en hel jordgubbe i mitten. Skär två jordgubbar till varje bakelse i tre delar på längden. Tryck fast dem runt bakelsen. Lägg hallon på toppen mellan noblessebitarna.

Nu fortsätter firandet...