söndag 30 december 2012

Chokladdrömmar

Nu kanske du har hunnit äta upp lagret av julkakor och har rum för en av mina favoriter, chokladdrömmar. De är alldeles perfekt spröda och smälter i munnen. Så innan det är dags att förverkliga drömmarna för 2013 kan du göra en sats av dessa drömmar som aldrig sviker!
Chokladdrömmar
ca 30 st
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
1 ½ dl strösocker
¾ dl matolja
3 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
¾ tsk hjorthornsalt

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 150 grader.
2.      Rör samman smör och socker pösigt. Häll ner oljan i en tunn stråle under ständig vispning.
3.      Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd sedan ner det i smörblandningen.
4.      Rulla små bollar och lägg dem glest på bakpappersklädda plåtar. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt kakorna kallna på plåtarna.

Gott nytt år!


fredag 28 december 2012

Fräsch nyårsmiddag med marinerad anka och asiatisk sallad

En nyårsmiddag behöver inte bestå av dyrt kött och någon form av potatis. Här är ett läckert alternativ som känns precis lika lyxigt men inte lika tungt så man orkar med efterrätten också. Av två recept från Donal Skehans underbara bok ”Kitchen Hero” har jag knixat ihop denna goda huvudrätt med stjärnglans.
Fräsch nyårsmiddag med marinerad anka och asiatisk sallad
4 portioner
Ingredienser:
1 tsk mörk soja
3 msk honung
1 tsk risvinäger
3 vitlöksklyftor, skalade och pressade
2 tsk szechuanpepparkorn alt. svartpepparkorn, malda
2 stjärnanis, malda + 3-4 hela
600 g ankbröst med skinn
Asiatisk morotsallad:
½ salladskålhuvud
2 stora morötter
3 salladslökar
150 g böngroddar
1 ½ msk sesamfrön
ev. en näve färsk koriander
Dressing:
1 msk risvinäger
1 msk soja
1 msk strösocker
1 msk sesamolja

Gör så här:
1.      Rör ihop soja, honung, risvinäger, vitlök, peppar och mald stjärnanis till marinaden i en stor bunke.
2.      Lägg i ankbrösten och se till att de täck över dem med marinaden. Täck skålen med plastfolie och ställ in den i kylen under minst 2 timmar, gärna över natten.
3.      Ta fram de marinerade ankbrösten och sätt ugnen på 200 grader. Ankbrösten ska vara framme i 10 minuter innan de tillagas.
4.      Finstrimla salladskålen, skär salladslöken i tunna skivor, skala och grovriv morötterna. Blanda allt detta tillsammans med böngroddar i en skål.
5.      Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Strö över sesamfröna på salladen, hacka koriandern grovt och strö den över salladen.
6.      Blanda alla ingredienser till dressingen i en liten skål.
7.      Lägg ankbrösten i en ugnsfast form och släng över de hela stjärnanisarna ovanpå. Tillaga i mitten av ugnen i ungefär 15 minuter, tills köttet är genomstekt. Ös med köttsafterna efter halva tiden.
8.      När ankan är klar, sätt ugnsgrillen på högsta värme och grilla i 1-2 minuter tills skinnet är knaprigt och krispigt.
9.      Låt ankbrösten vila i 5 minuter innan du skär upp i tunna skivor och serverar tillsammans med den asiatiska salladen och dess dressing.

Gör det bästa av ditt årsslut!


onsdag 26 december 2012

Nötmarängrulle med chokladtryffel & lingonkräm

Denna goding bjöd jag på som efterrätt på julafton i år men jag tror att den skulle passa lika bra till Nyårsafton. Receptet kommer från Matmagasinets julspecial 2012 men det var en några punkter som saknades i instruktioner och vissa tyckte jag var lite underliga så jag justerade receptet under bakningens gång, beskrivningen är som jag gjorde det. Resultatet blev precis som jag ville ha det och alla gästerna verkade också väldigt nöjda och mätta. Det som riktigt bra med denna dessert är också att den går att göra i flera dagar i förväg.
Nötmarängrulle med chokladtryffel & lingonkräm
10-12 bitar
Ingredienser:
Chokladtryffel:
200 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
Marängbotten:
4 stora äggvitor
2 ½ dl strösocker
1 tsk ättiksprit eller vitvinsvinäger
1 dl hackade hasselnötter
Lingonkräm:
1 dl frysta lingon
½ dl strösocker
1 dl vispgrädde
125 g kesella (10 %)
Garnering:
25 g mörk choklad

Gör så här:
1.      Chokladtryffel: Hacka chokladen. Koka upp 1 dl av grädden, häll över chokladen och låt den smälta ner. Låt svalna.
2.      Vispa resten av grädden lätt och rör ner lite grädde i taget i chokladsmeten. Låt stå övertäckt i kylen i 2-3 timmar.
3.      Sätt ugnen på 175 grader.
4.      Marängbottnen: Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt lite socker i taget under vispning och vispa tills du har fått en fast maräng.  Mot slutet av vispningen ska ättikspriten blandas ner.
5.      Bred ut smeten till en rektangel, 30x40 cm på en bakpappersklädd plåt. Stör över de hackade hasselnötterna. Grädda marängen på andra falsen nedifrån i ca 25 minuter. Marängen ska inte sjunka när man tar ut den men fortfarande vara mjuk.
6.      Stjälp upp marängen på ett bakpapper och dra försiktigt av bakplåtspappret på dess undersida. Lägg tillbaka pappret och rulla försiktit ihop den får form och inte spricker när man sedan ska rulla ihop den med fyllningen. Placera sedan en mycket lätt fuktad handduk över rullen och låt svalna.
7.      Lingonkräm: Blanda lingonen med sockret. Vispa grädden och blanda ner kesellan. Ställ i kylen.
8.      Tårtan: Rulla ut marängen och bred chokladtryffeln över marängen. Om tryffeln har stelnat för mycket kan du vispa upp den och låta den stå i rumstemperatur ett tag så att den mjuknar upp.
9.      Vänd slarvigt ner lingonen och fördela lingonkrämen ovanpå chokladtryffeln. Men lämna en bit in ut till kortsidorna utan kräm så att den inte trycks ut när man rullar ihop tårtan.
10.  Rulla ihop tårtan från långsidan och lägg om ugnsfolie runt den. Frys in den i minst 3 timmar.
11.  Ta ut tårtan minst 30 minuter före servering. När du tar ut tårtan kan du direkt smälta chokladen för garnering och ringla den över marängrullen. Bäst går det att skära tårtan med en kniv som är sköljd i varmt vatten.

Nu är det bara att sätta igång så kan ni snart checka av nyårsdesserten från er to-do-list!




söndag 23 december 2012

Glassig julbomb

Glassbomben är ett recept från Norrmejerier, mitt lokala mejeriföretag. Egentligen heter glassbomben ”Läckraste Nyårsbomben” men eftersom jag valde att göra den i jul så bytte jag blåbärsglassen till pepparkaksglass och gav den namnet ”Glassig julbomb”. Det medförde också några omskrivningar i recept men annars är det samma goda recept.
Glassig julbomb
6-8 portioner
Ingredienser:
3 äggulor
1 dl florsocker
2 1/2 dl mellangrädde, riktigt kall
1 dl daimkulor
½ liter svartvinbärssorbet
½ liter pepparkaksglass
Ev. dekorering:
clementiner eller physalis
strössel eller daimkulor

Ingredienser:
1.      Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
2.      Vispa upp den kalla grädden till ett hårt skum.
3.      Vänd ihop äggsmet och grädde. Rör ned daimkulorna och frys parfaitsmeten 1-2 timmar.
4.      Klä en rund skål med plastfilm på insidan. Skeda upp den frysta parfaiten och låt den bilda det yttersta lagret på glassbomben. Frys den tills den är rejält hård.
5.      Fortsätt med ett lager pepparkaksglass och fyll med sorbet i mitten. Ställ in i frysen igen i minst 4 timmar.
6.      Runt 10 minuter servering ska glassbomben tas fram. Dekorera gärna med frukt och strössel.

God fjärde advent!


fredag 21 december 2012

Saffransmarängtårta med apelsingrädde och bär

Chokladmarängtårta med lemoncurd till påsk, pavlova med jordgubbar till midsommar och saffransmaräng med apelsingrädde och bär till jul. Marängtårta är aldrig fel! Att tillsätta saffran i en marängsmet hade jag inte provat förrän jag hittade detta recept i en Buffétidning från 2008. Fantastiskt gott, jag la till lite rivet apelsinskal på toppen för att få fram apelsinsmaken ytterligare. Denna julefterätt tror jag kommer gå hem i alla stugor!
Saffransmarängtårta med apelsingrädde och bär
Ingredienser:
3 äggvitor
1/2 tsk färskpressad citronjuice
1 paket saffran (à 1/2 g)
1 1/2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl matyoghurt (10%)
2 msk konc apelsinjuice
2 msk florsocker
300 g frysta, tinade björnbär och hallon
ev. rivet apelsinskal till garnering

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 150°C.
2.      Vispa äggvitor, citronjuice och saffran till hårt skum. Vispa ner socker, lite i taget.
3.      Bred ut marängsmeten på bakplåtspapper till en rund botten, ca 20 cm i diameter. Gör en liten fördjupning i mitten.
4.      Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt den stå kvar några timmar.
5.      Vispa grädden hårt. Rör i yoghurt, apelsinjuice och florsocker.
6.      Klicka grädden på marängen, strö över bären och garnera eventuellt med reivet apelsinskal. Servera genast.

Härlig dan före dan före dan före doppardan!





onsdag 19 december 2012

Praliner med mjuk apelsinkola

Mer godisrecept bjuds det på idag och detta är en riktig höjdare. Praliner med mjuk apelsinkola är ett recept som ursprungligen kommer från Matmagasinets Julspecial 2012. Korrigeringarna som jag har gjort ligger i metoden av chokladtäckning runt formarnas kanter, jag valde att använda en liten rund bakpensel vilket fungerade riktigt bra. Med den mörka chokladen och den knäckiga apelsinkola har dessa praliner blivit de mest populära julgodiset hittills i år. Jag är säker på att pralinerna även fungerar till nyår men då måste jag göra fler!
Praliner med mjuk apelsinkola
Ca 30 st
Ingredienser:
175 g mörk choklad
Apelsinkolafyllning:
1 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
1 dl socker
1 ½ tsk finrivet apelsinskal
Övrigt:
ischokladformar
ev. apelsinskalsstrimlor till garnering

Gör så här:
1.      Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad eller i micron.
2.      Skeda i lite choklad i en form och använde en pensel för att dra över ett lager choklad så alla sidor täcks. Gör på samma sätt med de andra formarna och ställ sedan dem svalt.
3.      Mät upp vispgrädde, sirap och socker i en kastrull. Värm upp blandningen under omrörning och låt det sedan koka i 8-10 minuter. Genom att droppa en tesked av smeten i kallt vatten kan du se om kolan är klar, konsistensen ska vara mjuk, nästan segt rinnande. Har man en termometer kan man också kolla upp att temperaturen ligger på 120 grader.
4.      Dra av kastrullen från plattan och tillsätt apelsinskalet.  Låt svalna.
5.      Fyll formarna med den ljumma, nästan rumsvarma kolasmeten. Ställ därefter formarna kallt igen.
6.      Smält om den överblivna chokladen. Täck kolan i varje form med chokladen. Garnera gärna med några apelsinskalsstrimlor och sedan kan de serveras.

Nu fortsätter julbaket!




tisdag 18 december 2012

Ischoklad med saffran

Om de söker efter ett julgodis som går snabbt kan ni sluta leta. Detta är en modern variant av den ordinarie ischokladen. Den vita chokladen finner här saffranet, en kombo som hamnar direkt på mitt gottbord i jul.
Ischoklad med saffran
30-40 st
Ingredienser:
100 g kokosfett
200 g vit choklad
½ g saffran
1 sockerbit
Garnering:
riven mörk choklad

Gör så här:
1.      Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med kokosfettet över vattenbad.
2.      Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel till ett fint pulver.
3.      Rör ner saffranet i chokladsmeten.
4.      Låt smeten svalna en stund. Häll upp smeten i ischokladformar.
5.      När ischokladen har stelnat strör du över lite riven choklad i varje form.

Hoppas ni får en strålande jul!