onsdag 12 december 2012

Klassisk julskinka

Idag är det den 12/12 2012, sista gången på 89 år som datum, månad och år består av samma siffror. Vet inte om min dag är blivit speciellt påverkad av detta men en mysig dag har det i alla fall varit. Stora snöflingor faller utomhus och då passar det perfekt att kura ihop inomhus med en skinkmacka. Nedan finns receptet på en klassisk julskinka med senapsgriljering, köp en färdigkokt skinka för att slippa det något jobbiga momenten. Receptet fann jag i årets upplaga av Matmagasinets Julspecial, det blev bara några minijusteringar av receptet.
Klassisk julskinka
Ingredienser:
1 kokt julskinka
2 msk svensk senap
½ msk bruna senapsfrön
½ msk gula senapsfrön
1 msk mörkt muscovadosocker
1 äggula
ströbröd
nejlikor

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 225 grader.
2.      Ta bort nätet från skinkan. Skär bort svålen men behåll fettet.
3.      Blanda senap, båda senapsfrösorterna, socker och äggula. Bred ett rejält lager griljering på skinkan.
4.      Strö över ströbröd och stick ner nejlikor.
5.      Griljera skinkan i mitten av ugnen ca 20 minuter eller till griljeringen har blivit gyllene.
6.      Låt svalna före servering.

Finn din julefrid!

tisdag 11 december 2012

Glöggtryfflar

I söndags ordnade jag ett adventsfika för några släktingar och dessa tryfflar var en av godsakerna på fikabordet. Efter att dessa tryfflar hade sådan strykande åt gång och blev omtyckta av så väl de vuxna som hos de yngre kände jag mig nästan tvungen att skriva receptet på bloggen. Glöggtryfflarna kommer från Mia Öhrns bok Julens godsaker med allt från julgodis till matbröd. Jag använde exakt samma mängder men jag har dragit lite i instruktionstexten. Till mina tryfflar valde jag årets glögg från Blossa, Yuzu Ingefära.
Glöggtryfflar
ca 20 st
Ingredienser:
200 g mörk choklad, 40-60 % kakaohalt
1 dl vispgrädde
25 g smör
1 tsk honung
2 msk starkvinsglögg
Garnering:
kakao av hög kvalité

Gör så här:
1.      Klä en form med plastfolie, ca 12x18 cm. Hacka chokladen ganska fint.
2.      Koka upp grädden tillsammans med smör och honung. Dra kastrullen från värmen och tillsätt snabbt chokladen. Använd en stavmixer för att få ihop en slät tryffelsmet.
3.      Häll smeten i formen och låt stelna i kylskåp, minst 3-4 timmar.
4.      Lossa tryffeln ur formen och skär i bitar, 2,5x2,5 cm är lagom. Det kan vara bra att skölja kniven i hett vatten och torka av den emellanåt för att slippa kladd. Låt sedan tryfflarna stelna i kylen under 10 minuter.
5.      Doppa tryfflarnas alla sidor i kakao och skaka av det överflödiga. Förvara i kylen fram till servering.

Härlig vecka allihop!





söndag 9 december 2012

Modern adventsmiddag

Imorgon är det Nobeldagen, vilket är ett ypperligt tillfälle och fixa till en god adventsmiddag. Jag har experimenterat lite med couscousen och smaksatt den med årets glöggsmak Yuzu & ingefära som gav den en härligt sötsyrlig smak. Väldigt passande till de citronmarinerade viltspetten, de går också använda t.ex. innerfilé av nöt om man inte har tillgång till älgkött. Resten av glöggen vill jag tipsa er att dricka kall till några pepparkakor eller biscottis på kvällskvisten!
Modern adventsmiddag
4 portioner
Ingredienser:
500 g älgkött
8 st spett av trä eller metall
salt och peppar
Citronmarinad:
2 msk rapsolja
2 msk citronsaft
citronskal, från en liten citron
½ tsk torkad eller färsk timjan, smulad eller hackad
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
Glöggcouscous:
2 dl vatten
2 krm salt
2,5 dl couscous
3/4 msk rapsolja
½ dl Yuzu Ingefära Glögg (2012 års glögg) eller annan vit glögg
½ granatäpple
Krämig sallad:
2 sharon
1 litet äpple
1 blodapelsin
250 g kesella (10 %)

Gör så här:
1.      Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en bunke.
2.      Skär köttet i 2,5x2,5 cm stora bitar, lägg ner dem i bunken och rör om så att marinaden täcker köttet. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylen, gärna 1 timma eller längre.
3.      Börja sedan med salladen. Skär persimon i bitar. Skala, kärna ur och tärna äpplet. Sär bort skalet från apelsinen och skär varje klyfta i 2-3 bitar.  Rör ner allt i kesellan och låt stå i kylen fram till servering.
4.      Om du använder träspett, blötlägg dem i 15 minuter.
5.      Sätt ugnen på grill och 250 grader.
6.      Trä upp älgbitarna på spetten, salta och peppra. Grilla spetten på gallret högt uppe i ugnen, ca 10 minuter. Ställ en långpanna längst ner i ugnen så att ev. marinaddropp hamnar där.
7.      Koka upp vatten med salt i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och häll i couscous. Lägg på locket och låt det svälla i 5 minuter. Tillsätt olja och glögg.
8.      Kärna ur granatäppelhalvan, ta inte med det vita eftersom det är beskt. Blanda ner kärnorna i couscousen.
9.      Servera älgspetten med glöggcouscous och krämig sallad.

God andra advent! 

fredag 7 december 2012

Julswiss

Sjunde december är här igen och jag bjuder på en enkel men utomordentligt god efterätt. Det är en julig variant av den klassiska marängswissen, här har jag marinerat clementinerna och bytt ut marängerna mot pepparkakor. Tidigare idag bakade jag årets sats av pepparkakor och nu är jag helt slut så det får bli att slappa framför tv´n ikväll. Varför inte bjuda på julswiss till kvällens fredagsfilm, På spåret eller finalen av X-factor?!
Julswiss
4 portioner
Ingredienser:
Marinerade Clementiner:
4 st clementiner
1 st kanelstång
2 krm kardemummakärnor
4 st nejlikor
1 ½ dl vatten
2/3 dl strösocker
Chokladsås:
½ dl strösocker
½ dl kakao
½ dl vatten
Tillbehör:
4 dl vaniljglass
1 ½ dl vispgrädde
4 st pepparkakor

Gör så här:

1.      Koka upp vattnet, sockret och kryddorna till marinaden i en kastrull.
2.      Låt det långsamt koka samman i ca.10 minuter.
3.      Skala och dela clementinerna och blanda dem tillsammans med lagen. Häll upp alltsammans i en skål och ställ kallt tills servering.
4.      Vispa ihop sockret, kakaon och vattnet till chokladsåsen.
5.      Låt det koka i några minuter och sedan svalna.
6.      Varva clementinerna, glassen, grädden och lätt krossade pepparkakor i skålar eller glas.
7.      Ringla till sist över chokladsåsen, servera och njut.

Önskar er en ljuvlig helg!

onsdag 5 december 2012

Mjukt Vörttunnbröd

Dessa mjuka tunnbröd har en smak av vört, en trevlig variation från vörtlimporna. Jag utgick från ett recept från en tidning av Leva & Bo men därefter har det blivit en hel del ändringar. Bröden är jättegoda att fylla med julskinka, ost och grönsaker för att få det till en matig måltid eller enkelt med lite smör som tillbehör till julbordet.
Mjukt Vörttunnbröd
6 stora kakor
Ingredienser:
50 g jäst
150 g smör
33 cl julmust
1 dl sirap
5 dl vatten
1,3 dl socker
4 dl rågsikt
ca 17 dl vetemjöl
1 msk kanel
0,5 msk malda nejlikor
1 msk malda pomeransskal
Pensling:
3 delar julmust
1 del sirap

Gör så här:

1. Smula ner jästen. Smält smöret, blanda med vatten, julmust och sirap. Värm till 37° C. Arbeta ihop degen. Dela den i 6 stycken som får jäsa ca 30 min.
2. Arbeta samtliga degbitar på mjölat bakbord och kavla sedan ut varje del till en rund, platt kaka, cirka 30 centimeter i diameter. Gör slutligen några lätta drag med en kruskavel över bröden.
3. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter och värm under tiden upp ugnen till 300 grader och sätt in en plåt som får bli riktigt het. Grädda ett bröd i taget, det går enklast att föra över bröden till den heta plåten med hjälp av en kavel. Rulla upp kakan på kaveln och rulla av på plåten.
4. Grädda i mitten av ugnen i 5–7 minuter. Pensla eventuellt bröden med en blandning av julmust och sirap direkt när den kommer ur ugnen.

Baka nu och frys in till julhelgen!

söndag 2 december 2012

Saffransbutterkaka med apelsinkräm

Saffran, en av världens bästa kryddor. Denna juliga butterkaka har jag tagit från Allt om mat men sedan gjort om den lite. Jag har lagt in eget saffransbullerecept eftersom det inte ingick i deras recept och gjort om apelsinkrämen och instruktionerna.  Glasyren skippade jag denna gång men jag skrev ner den i receptet om man vill ge kakan extra glans.
Saffransbutterkaka med apelsinkräm
Ingredienser:
50 g jäst
100 g margarin
5 dl mjölk
250 g lätt kesella 
1/2 tsk salt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
ca 16 dl vetemjöl
Apelsinkräm:
1 apelsin, 1/2 dl saft och skal från hela
1/2 dl mellangrädde
1 st äggula
2 msk vetemjöl
½ dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
Fyllning:
75 g smör
½ dl strösocker
1 msk kardemumma, nystött
Pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
1 dl hackad nötmix
Glasyr:
1 ½ dl florsocker
1 msk vatten

Gör så här:
1.      Smula jästen i en bunke.
2.      Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm upp till fingervarmt, 37 grader.
3.      Häll över lite av degvätskan i bunken och rör ut jästen. Blanda i resten.
4.      Tillsätt kesella, salt och nästan allt socker. Resten av sockret stöter du tillsammans med saffranet i en mortel. Rör ner saffransockret.
5.      Tillsätt hälften av mjölet i bunken och arbeta in det. Häll därefter ner lite mjöl i taget tills du har fått en smidig deg.
6.      Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
7.      Sjud alla ingredienser förutom apelsinskal och vaniljsocker till apelsinkrämen i en kastrull. När krämen har börjat tjockna efter ca 5 minuter tar du av den från plattan och tillsätter skalet och vaniljsockret. Låt krämen svalna.
8.      Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en rektangulär platta, 40x50 cm.
9.      Bred över smör, strö över socker och kardemumma.
10. Rulla ihop plattan från långsidan och skär 2 cm tjocka bitar. Lägg 10 av bitarna i en smord form, 24 cm i diameter. Det kommer se glest ut men kakan kommer jäsa samman. Resterande bitar lägger du på en bakpapperklädd plåt. Täck över kakan och bullarna med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
11. Sätt ugnen på 200 grader.
12.  Spritsa eller skeda i apelsinkrämen i butterkakans bullar. Pensla med det uppvispade ägget och strö över nöthacket.
13. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20-22 minuter.
14. Höj ugnstemperaturen till 250 grader. Pensla bullarna på plåtarna med ägg och strö ev. över nöthack eller pärlsocker.
15. Grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter.
16. Blanda florsocker med vatten till glasyren. När butterkakan har svalnat ringlar du över glasyren och låter den stelna.
Finns det ljus, finns det värme, finns det kärlek och frid... God 1:a advent! 




lördag 1 december 2012

Pepparkakshus 2012 - Laptop

Pepparkakslaptop
Igår bakade jag årets "pepparkakshus", det är format som en laptop efter att jag såg en liknande på en bild. Men jag har satt min egen prägel på den och gett den lekfulla dekorationer. Dekoreringen tycker jag är den roligaste delen. 

Musen är en lussekatt som jag torkade på svag värme i ugnen.  Nu behöver jag bara vänta 33 dagar innan jag får slå sönder och ta ut mina aggressioner på den för alla tidigare datorer som har krånglat. Självklart får jag äta upp den därefter vilket är ett stort plus i kanten.

Släpp loss fantasin och dra igång årets julbak!