lördag 25 februari 2012

Hemgjorda Oreos

Oreos är fantastiskt gott, detta recept på hemgjorda oreokakor kommer från en nyinköpt bok av Therésia Erneborg. När jag äter Oreos och även Ballerina gör jag på samma sätt. Jag tar av locket och drar det över krämen och när locket och krämen är slut så äter jag upp bottnen.
Hemgjorda Oreos
ca 20 kakor
Ingredienser:
1 ½ dl strösocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
150 g rumsvarmt eller flytande smör
1 ägg, lätt uppvispat
Fyllning:
50 g smör
2 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1.      Blanda alla de torra ingredienserna och rör sedan ner smöret (lättast går det om man använder flytande smör) och till sist ägget.
2.      Gör ungefär 40 runda platta kakor, antingen genom att forma degen till en rulle och skära den i skivor, eller genom att kavla ut den försiktigt till några millimeters tjocklek och stansa ut kakor med ett pepparkaksmått.
3.      Lägg kakorna på plåt täckt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i åtta-tio minuter i 175 grader.
4.      Rör samman ingredienserna till fyllningen. Bred ut den på undersidan av hälften av de svalnade kakorna och lägg på resten som lock.

Ha en skön lördag med dessa godsaker till kvällens film eller melodifestival!



tisdag 21 februari 2012

Hjortronsemlor

Nu är det semmeltider och i år provade jag att göra semlor med hjortrongrädde och en chokladfyllning. Receptet på själva semmelbullarna har jag tagit från Leila Lindholms bakbok ”A piece of cake”. Hjortronsylten blev min norrländska touch i bakverket och chokladfyllningen tillfredsställde mitt chokladbehov.
Hjortronsemlor
ca 20 st
Ingredienser:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk (3 %)
50 färsk jäst för söt deg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 gram mjukt smör
1 ägg
ca 11-12 dl vetemjöl
Chokladfyllning:
3 dl mjölk (1 msk per bulle)
1 dl kakao (1 tsk per bulle)
1 dl florsocker (1 tsk per bulle)
+ inkråm från semlorna
Garnering:
6 dl grädde
 1 1/2 dl hjortronsylt
2 msk florsocker
Gör så här:
1.      Stöt kardemummakärnorna. Värm mjölken och kardemumman till 37 grader.
2.      Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt strösocker, salt, smör och ägg.
3.      Rör ner lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg men den får inte bli för kompakt.
4.      Jäs degen under bakduk i 45-60 min.
5.      Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 20 bitar. Forma till runda bullar.
6.      Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bullarna jäsa under bakduk i 45-60 min.
7.      Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 min. Låt svalna.
8.      Skär av lock på bullarna och lägg dem åt sidan. Gröp et hål i semlorna och läg inkråmet i en skål. Blanda det med resten av chokladfyllningens ingredienser. Fyll semlorna med chokladmassan.
9.      Vispa grädden tills den är fast och rör ner hjortronsylten. Spritsa eller klicka grädden på semlorna.
10. Lägg på locken och pudra med florsocker.

Unna er en semla denna soliga Fettisdag! :)


tisdag 17 januari 2012

Sockerkaka med vaniljfyllning

Jag sammanfattar denna kaka med ett ord, SAGOLIK! En enkel sockerkaka som förhöjs av en vaniljfyllning som gör kakan ännu saftigare. Bakverket blir bara godare om det får stå ett dygn så smakerna går ihop ännu mer.
Sockerkaka med vaniljfyllning
ca 10 bitar
Ingredienser:
4 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten, hett
Vaniljfyllning:
100 g smör
3/4 dl mjölk
2 msk vaniljsocker
Garnering:
1 msk florsocker

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en rund form, 24 cm i diameter.
2.      Vispa ägg och socker pösigt.
3.      Blanda bakpulver med vetemjöl. Rör i äggsmeten och tillsätt det heta vattnet.
4.      Häll smeten i formen och grädda i mitten i ugnen i 40 minuter.
5.      Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt koka kraftigt i ca 3 minuter. Rör sedan ner vaniljsockret.
6.      Dela sockerkakan när den har kallnat och bre vaniljfyllningen på en av bottnarna. Lägg på den andra halvan och pudra florsocker på toppen.
7.      Servera kakan, men den är även minst lika god dagen efter.

Unna er nu med lite Go´ fika!





torsdag 12 januari 2012

Smakliga snöbollar

Det här receptet brukar vi göra hemma runt jul och nyår varje år. Det är ofantligt gott och inte heller svårt att göra om man är snabb, köldtålig och inte har så bråttom. Receptet kommer ursprungligen ifrån Guldkorn (Norrmejeriers recept) men jag har ändrat instruktionerna till det sätt jag gör dem. Glass- och sorbetsmaken kan man variera i mängder av olika kombinationer, men min favorit är vaniljglass med mangosorbet. Om du ska göra dem till en fest kan det vara roligt att göra en lek av det hela t.ex. den som får snöbollen med hallonsorbet vinner ett pris.
Smakliga snöbollar
4 st
Ingredienser:
1/2 liter vaniljglass
1/2 liter sorbet
3 dl vispgrädde
vit choklad

Gör så här:
1.      Dela glassen i 4 delar. Ta en bit vaniljglass och forma den till en liten skål. Lägg i en kula sorbet och forma snabbt en "snöboll" med vattensköljda händer eller med plasthandskar. Sätt dem direkt på en tallrik och in i frysen. Du kan variera glass- och sorbetsmaken som du vill.
2.      Vispa upp grädden lätt och doppa de välfrysta snöbollarna i grädden. Strössla över riven vit choklad och ställ in dem i frysen direkt för att stelna.
3.      Servera dem en och en på fat eller stapla dem som en snölykta med riven vit choklad runt om.

Härligt frusna hälsningar


onsdag 4 januari 2012

Chipspanerad kyckling

Jag är egentligen ingen chipsfantast så efter att ha blivit less på en påse skapade jag denna middagsrätt istället. Det blev riktigt och gott och sådär underbart knaprigt. Eftersom både chips och salt innehåller en del salt tycker inte jag att man behöver tillsätta något extra salt. Jag gjorde en härlig fruktsallad som fräschade upp måltiden och gav den lite sötma.
Chipspanerad kyckling
4 portioner
Ingredienser:
600 g kycklingfilé
2,5 dl grovt krossade dill- och gräslökschips
2,5 dl riven västerbottensost
1 ägg
rapsolja
Tillbehör:
4 portioner basmati ris
½ färsk ananas
1 mango eller 125 g frusen mango
4 physalis         

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 200 grader.
2.      Skär kyckling i ca 3-4 x3-4 cm stora bitar.
3.       Smörj en lånpanna med rapsolja. Blanda riven ost och krossade chips. Vispa upp ägget och doppa kycklingbitarna en efter en i äggvispet. Vänd dem i ost- och chipsblandningen och klappa fast smulorna lite.
4.      Lägg kycklingbitarna i långpannan efter paneringen och baka dem i mitten av ugnen i ca 15- 20 minuter och vänd efter halva tiden. De är klara när de inte längre är rosa inuti vilket du kan se genom att skära i den tjockaste delen på en av bitarna.
5.      Koka upp ris efter anvisningarna på förpackningen.
6.      Skär bort skalet på en halv ananas och skär den i kuber, ta bort ev. bitar från stocken. Skala och skär mangon i bitar eller tina frusen mango lätt. Blanda ananas med mango i en skål och dekorera med physalis.
7.      Servera chips kycklingen med ris och fruktsallad.


Hoppas er första onsdag för året blir bra!

tisdag 3 januari 2012

Karamellpopcorn i mörk choklad

God nytt år! 2012 kommer bjuda på många goda recept och först ut blir det karamellpopcorn i mörk choklad, ett utmärkt trettondagsgodis.
Karamellpopcorn i mörk choklad
ca 20 bitar
Ingredienser:
5 dl popcorn (drygt 2 msk opoppade popcorn)
1 krm salt
1 dl strösocker
125 g mörk choklad

Gör så här:
1.      Poppa popcornen och salta lätt.
2.      Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad.
3.      Smält sockret gyllene i en tjockbottnad kastrull. Rör inte om så mycket, men rör ut klumparna som kan bildas. Dra kastrullen från värmen och tillsätt popcornen. Blanda om så popcornen täcks så mycket det går.
4.      Häll på chokladen och rör runt så popcornen blir täcks. Lägg ut popcornen på en bakpappersklädd plåt och låt svalna.
5.      Bryt karamellpopcornen i mindre bitar och förvara dem kallt till serveringen.

God fortsättning! Fireworks



torsdag 22 december 2011

Pepparkakstiramisu

Har du panik över att du inte vet vilken efterrätt du ska servera i julhelgen? Då tycker jag att du ska göra denna pepparkakstiramisu med fruktkompott. Detta recept är ursprungligen från ica.se men jag använde citron istället för citrongräs och jag gjorde även en del ändringar i instruktionerna. Pepparkakstiramisun blev en utsökt julversion av den populära italienska efterrätten och fruktkompotten gav det hela en riktigt fin brytning.
Pepparkakstiramisu med fruktkompott
4-6 portioner
Ingredienser:
2 ägg
2 msk florsocker
1 apelsin
250 g mascarpone
1/2 dl kallt espressokaffe eller starkt bryggkaffe
2 msk strösocker
10-15 pepparkakor
2 msk kakao
Fruktkompott:
500 g frukt (t ex 1/2 papaya, 1/2 mango, 1/3 ananas eller 4-6 physalis)
1 dl råsocker eller brun farin
1 dl vatten (0,75 dl om du använder vanlig citron)
1 stjälk citrongräs eller ½ citron, skal och saft


Gör så här:
1.      Separera vitorna från gulorna. Vispa upp äggvitorna till ett fast skum.
2.      Vispa äggulor och florsocker poröst
3.      Riv skalet från apelsinen och pressa ur juicen. Rör i skalet och ½ dl av juicen i mascarponen i äggulevispet. Tillsätt mascarponen och vispa snabbt ihop till en jämn smet.
4.      Vänd försiktigt ner äggviteskummet.
5.      Bryt pepparkakorna i 2-3 delar beroende på storlek. Blanda kaffe med pressad apelsinjuice och strösocker i en skål. Doppa pepparkakorna snabbt i kaffeblandningen.
6.      Börja med att lägga ett lager pepparkakor i portionsglas eller i en form (10x20 cm). Täck sedan med 1/3 av mascarponekrämen och sedan mer pepparkakor. Avsluta med resten av mascarponekrämen
7.      Låt stå kallt minst 1 timme. Sikta över kakao.
8.      Fruktkompott: Skala, kärna ur och skär frukterna i bitar. Koka upp socker tillsammans med vatten och citron eller citrongräs.
9.      Lägg frukten i sockerlagen och låt svalna.
10. Servera tiramisun med fruktkompott.
Från mig till er alla önskar jag en riktigt God Jul!          smiley