söndag 6 november 2011

Krispig marängtårta


Idag firade jag och släkten min farmor som nyligen fyllde 92 år! Jag fick det trevliga uppdraget att göra två tårtor till festen. Det blev en marängtårta som fungerar i de flesta lägena och genom att tillsätta rispuffar fick denna tårta det lilla extra. Tårtans fylldes med en UNDERBAR chokladkolakräm, grädde och björnbär och på toppen skapade jag blommor av grädde, hallon och blåbär. Tårtan är dessutom mitt bidrag till Månadens sötsak på just temat kalas.
Krispig marängtårta
10-12 bitar
Ingredienser:
4 st. äggvitor
2 dl strösocker
3 dl puffat ris
Fyllning:
1-1,5 dl grädde
1,5 dl björnbär
Chokladkolakräm:
4 äggulor
1 dl socker
125 mörk blockchoklad
1 dl grädde
Garnering:
1,5 dl hallon & blåbär (blandat)
1-1,5 dl vispgrädde
röd livsmedelsfärg

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 125 grader.
2.      Separera äggvitan från äggulorna, lägg äggvitan i en skål och spara äggulorna till chokladkolakrämen.
3.      Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret i omgångar och vispa åter till ett hårt skum.
4.      Vänd ner rispuffarna och bred ut smeten i en bakpappersklädd 30x40 cm stor långpanna.
5.      Grädda marängen mitt i ugnen i ca 1 timma och 20 minuter. 
6.      Gör chokladkolakrämen under tiden. Rör samman äggulorna, sockret och grädden i en liten kastrull. Låt blandningen sjuda i 3-5 minuter, tills den tjocknar.
7.      Ta av kastrullen från värmen. Hacka chokladen grovt och lägg ner den i kastrullen och rör om tills den har smält.
8.      Låt marängen svalna lite innan du drar av pappret och dela den sedan i två delar. Lägg upp den första delen på ett uppläggningsfat. Vispa grädden till fyllningen och bred den på marängen, sprid ut björnbären och häll därefter chokladkolakrämen över bären när krämen har svalnat kallnat helt.
9.      Lägg på den andra halvan av marängen. Vispa grädden och färga den med några droppar röd livsmedelsfärg.
10.  Spritsa 5 kronblad med en stor rundtyll. Gör ungefär 7 stycken blommor på samma sätt.
11. Fyll blommornas mitt med bären.

Baka och Njut!




fredag 4 november 2011

Tapas

Tapas
 Till årets Halloweenmiddag bjöd jag på Tapas det passade utmärkt att ha fingermat till ett sådant event. Jag ville göra något annat än klassisk spansk tapas därför valde jag att experimentera med Santa Marias nya Tex Mex Tapas produkter. Varsågod här är några förslag hur du kan ordna din Tapasfest!
Gratinerade rostbiffquadritos
8 st
Ingredienser:
8 st Tex Mex Tapas Quadritos
3 tunna skivor rostbiff
4 msk Tex Mex Tapas Pumpkin Seed and Chili Pesto
2 msk ost, riven
Gör så här:
1.      Skär varje rostbiffsskiva i 3-4 bitar. Lägg en bit på varje quadrito.
2.      Klicka ut en ½ msk pesto på varje quadrito och strö över ost.
3.      Gratinera i 220 grader i ca 2 minuter.

Kalkontostaditos med Jordnöt & mango mojo
8 st
Ingredienser:
80-120 gram kalkonfilé
¼ påse Tex Mex Tapas Spice Mix
1 krm salt
4 msk Tex Mex Tapas Mango Mojo
4 msk saltade jordnötter
8 st Tex Mex Tapas Tostaditos
limeskal

Gör så här:
1.      Gnid in kalkonfilén i tapaskrydda och salt. Stek den i lite matfett i en panna. Skiva sedan filén i 8 bitar.
2.      Blanda mango mojo och jordnötter.
3.      Lägg en bit kalkonfilé på varje tostadito. Klicka mango- och jordnötsröran ovanpå och riv över lite lime.

Guacamolefyllda Jalapeños
6-8 st.
Ingredienser:
½ msk Tex Mex Tapas Spice Mix
1 st. avokado, mogen
½ lime, saften
2 krm salt
1 burk Red Jalapeño Halves, 6-8 st.
4 st Tex Mex Tapas Quadritos
Gör så här:
1.      Mosa avokado och blanda med tapaskrydda, limesaft och salt.
2.      Fyll jalapeños med guacamole och garnera med grovt krossade quadritos.
Heta köttfärsquesadillas
8 bitar
Ingredienser:
100 gram köttfärs
1 liten vitlöksklyfta            
1 krm sambal oelek
salt och peppar
4 st Quesadilla Bread
75 gram västerbottensost, riven

Gör så här:
1.      Bryn köttfärsen i lite matfett. Pressa ner en vitlöksklyfta och tillsätt sambal oelek. Salta och peppra.
2.      Sprid ut köttfärsen och osten på 2 av quesadilla bread. Lägg på ett till quesadilla bread och tryck till.
3.      Stek i en panna i ca 2 minuter på varje sida, tills osten har smält. Skär upp varje bröd i 4 delar.

God kväll!


tisdag 1 november 2011

Kanelkryddad filmjölkslimpa


Detta bröd är supergott och vad som nästan är ännu bättre är att det är snabbt och enkelt. Limpan behöver inte jäsa och det är bara att slänga ihop alla ingredienser samtidigt. Godast är brödet när det är nybakt med smör ovanpå.
Kanelkryddad filmjölkslimpa
1limpa
Ingredienser:
3 dl rågsikt
1,5 dl rågkross
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
½ dl linfrön
½ dl hasselnötter
½ tsk salt
1 msk kanel
1 msk bikarbonat
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Hacka grovt hasselnötterna och blanda med alla andra ingredienserna i en bunke. Häll ner smeten i en smord och avlång brödform.
3.      Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 h.
4.      Låt den svalna lite innan du stjälper upp den på ett galler där du låter den kallna.
Vi hörs snart igen!


måndag 31 oktober 2011

Mumiekola


Idag är det Halloween så inget kan väl passa bättre än att bjuda på ett recept på Halloweengodis. Det är alltid roligt att släppa lös fantasin och skapa nya saker och i år fick det bli en syrlig och söt limekola som liknar mumier.
Mumiekola
ca 20-25 st.
Ingredienser:
50 gram smör
0,5 dl grädde
0,5 dl ljus sirap
1 dl strösocker
½ vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
1 lime, rivet skal
10 gram vit choklad
5 gram mörkchoklad
neutral olja
bakplåtspapper och smörpapper

Gör så här:
1.      Dela vaniljstången och skrapa ut fröna.
2.      Smält smör i en tjockbottnad kastrull och blanda ner grädde, sirap, strösocker, och den urskrapade vaniljstången och fröna. Om du inte har vaniljstång kan du använda vaniljsocker istället.
3.      Koka utan lock till 122 grader eller tills smeten klara kulprovet, genom att tillsätta några droppar smet i kallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast. Koktiden blir 15-25 minuter.
4.      Ta ut vaniljstången och tillsätt limeskal.
5.      Häll upp smeten på en bakpappersklädd plåt. Låt svalna och skär upp kolan i stänger ca 9 cm höga och 2 ½ cm breda.
6.      Klipp smörpapper i strimlor. Linda in kolorna med smörpapperet kors och tvärs så det ser ut som mumiens klädnad. Lämna en bit oklädd ungefär ¾ upp på kolorna där ögonen ska placeras.
7.      Smält vit- och mörkchoklad var för sig och tillsätt några droppar olja i varje choklad. Använd en tandpetare för att pricka dit ögonglober med vit choklad och sedan pupiller med den mörka.
8.      Låt chokladen stelna och bjud sedan på läskigt goda kolor.


Ha det bra!

söndag 30 oktober 2011

Bekväm söndag med Muffinsmix


Hej allesammans!
Tidigare i veckan gjorde jag Kungsörnens ”Cupcakes Strawberry Surprise” där själva muffinsen smakade vanilj och toppingen jordgubbe, de har även cupcakes med chokladsmak. Eftersom det var en färdigmix där bara vatten och smör skulle tillsättas kunde jag fokusera på den roligaste delen av jobbet, garneringen! Jag lekte med olika spritsar och dekorerade med strössel, bär, chokladdrops och mycket annat. Min favorit blev den med choklad.
Nu kan ni fortsätta ha en bekväm söndag!

torsdag 27 oktober 2011

Halloween-clementin

Här är ett bra tips på en Halloweendekoration, ett billigare och enklare alternativ till pumporna. De passar utmärkt till Halloween-middagens dukning.

Halloween-clementin
1 st

Detta behöver du:
1 clementin
bordskniv
Förslag 1:
hushållspapper
röd livsmedelsfärg
Förslag 2:
1 kvist persilja
Förslag 3:
1 blad

Gör så här:
1.      Skär ut ögon, mun och ev. näsa.
2.      Gör ett litet hål på clementinens topp.
3.      Förslag 1: Droppa lite röd livsmedelsfärg på ena sidan av pappret och fäst det i hålet.
      Förslag 2: Sätt fast en kvist persilja i hålet på toppen.
      Förslag 3: Sätt fast ett blad i hålet.

Happy Halloween!

tisdag 25 oktober 2011

Marinerade kycklingspett med Stekt ris

Hej igen!
Idag gjorde jag en egenskapad rätt till familjen. Det blev marinerade kycklingspett som jag grillade i ugnen, nu när utomhusgrillen har ställts bort för i år. Till gjorde jag stekt ris med bl.a. cashewnötter, men var försiktig cashewnötter har i alla fall på mig en beroendeframkallande effekt.
Marinerade kycklingspett med Stekt ris
4 portioner
Ingredienser:
500-600 gram kycklingfilé
1 dl sweet chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
8 grillspett
Stekt ris:
3-4 portioner basmatiris
1 röd paprika
100 gram sockerärtor
1 burk (140 gram) bambuskott
1,5 msk japansk soja
½ dl sweet chilisås
2 ägg
1 dl grovhackade cashewnötter
1 msk rapsolja till stekning

Gör så här:
1.      Skär kycklingfiléerna i bitar ca 2x2 cm stora.
2.      Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg kycklingbitarna med marinaden i en plastpåse. Ställ in påsen i kylen och låt marinera i 1 timme.
3.      Sätt ugnen på 250 grader med grillfunktion. Sätt kycklingbitarna på spett, om du använder träspett måste de blötläggas 15 minuter innan. Grilla spetten högt upp i ugnen i 10-12 minuter, vänd dem efter halva tiden. Sätt en långpanna under grillelementet som spetten kan droppa i.
4.      Koka riset efter anvisning på förpackningen
5.      Dela, kärna ur och skär paprikan i strimlor och skär sockerärtorna i mindre bitar.
6.      Stek paprika, sockerärtor och bambuskott i olja under ca 3 minuter. Häll över sojan och blanda om.
7.      Tillsätt det kokta riset, sweet chilisåsen och grovt hackade cashewnötter och rör om.
8.      Knäck över äggen och blanda tills riset fått en krämig konsistens.
9.      Servera riset med kycklingspetten. 

Hörs snart!