fredag 7 oktober 2011

Bananpannkakor med bär och lönnsirap

Efter en kort skoldag kom jag hem idag och rörde ihop Bananpannkakor, ett recept av Maria Montazami. De blev riktigt goda men jag valde att göra en chokladsås istället för att använda lönnsirap, recept finns i förra inlägget.

Bananpannkakor med bär och lönnsirap

6 portioner (12-14 pannkakor)
Ingredienser:
2,5 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1, 5 tsk vaniljsocker
1 ägg, vispat
2,5 dl mjölk
2 tsk neutral olja
2 mogna bananer, skivade
smör eller olja till stekning
Garnering:
3 dl blandade färska blåbär och hallon
lönnsirap och florsocker

Gör så här:
1.      Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt ägg, mjölk, olja och vänd försiktigt samman till en klumpfri smet.
2.      Hetta upp en stekpanna med lite smör eller olja och häll ca 0,5 dl smet åt gången. Stek ca 1 minut.
3.      Fördela bananskivorna på pannkakorna och stek ytterligare 1 minut. Vänd pannkakorna och stek ca 1 minut på andra sidan.
4.      Lägg pannkakorna på varandra som ett högt ”torn” och garnera med bär.
5.      Servera med resten av bären och lönnsirapen. Garnera gärna med lite florsocker på tallriken.

Trevlig helg på er! :)

Chokladsås

Snabb, enkel och god chokladsås från ica.se mer behöver jag inte säga. Eller föresten ett tips är att prova den med Bananpannkakorna i inlägget ovanför.
Chokladsås
4 portioner
Ingredienser:
1 msk smör
1 ½ msk kakao
1 msk sirap
3 msk socker
1 dl grädde

Gör så här:
1.      Smält smöret och vispa i kakaon.
2.      Tillsätt sirap, socker och sist grädde. Låt koka ihop och späd med lite vatten om det behövs.

Ät gott och må ännu bättre!




torsdag 6 oktober 2011

Kladdkaka med hjortron- och vit chokladglasyr


Hej, hej! Hoppas ni har en bra dag trots det trista vädret utanför fönstret. För att pigga upp bjuder jag på ytterligare recept med hjortronsylt, denna gång en smarrig kladdkaka.

Kladdkaka med hjortron- och
vit chokladglasyr
Ingredienser:
100 gram smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
3/4 dl kakao
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
Glasyr:
75 gram vit choklad
2 msk vispgrädde
1/2 dl hjortronsylt
 + färska bär ex. hjortron eller hallon till servering

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Smält smöret och låt det svalna. Smöra och bröa en form med löstagbar kant.
3.      Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt sedan de torra ingredienserna.
4.      Rör ner det smälta smöret och häll smeten i formen.
5.      Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men fast i kanterna när den tas ut. Låt den svalna innan den glaseras.
6.      Hacka chokladen och smält den i en kastrull till en jämn smet. Tillsätt hjortronsylten och koka upp glasyren.
7.      Låt tryffeln stelna sig i kylen i 10 minuter.
8.      Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen i 5 minuter. Servera med färska bär.

// Helena

onsdag 5 oktober 2011

Hej och välkommen! Kaneljitterbuggare med hjortron

Hej och välkommen till min blogg! :)

Här kommer jag att lägga ut recept på mat, fika och annat gott. Jag kommer göra inlägg om hur jag fixar stämningen till en mysig middag eller högtid och tipsa om nya eller gamla produkter som jag fallit för. Men det blir även små reportage om resor jag gör och restauranger och caféer jag hittar på vägen.

I mitt första inlägg bjuder jag på ett eget recept av Kaneljitterbuggare med hjortron.

Ha det bra så länge! :D
Kaneljitterbuggare med hjortron


Ca 15 st

Ingredienser:

100 g smör

½ dl strösocker

2 dl vetemjöl

2 tsk kanel

1 st äggula

Marängen:

1 st äggvita

½ dl socker

½ dl hjortronsylt


Gör så här:

1.      Arbeta samman mjöl, socker, kanel och äggula. Linda in mördegen i plastfolie och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

2.      Vispa ihop äggvita och socker lätt. Tillsätt hjortronsylt och vispa till ett hårt skum.

3.      Ta fram mördegen och kavla ut den till en ca ½ cm tjock rektangel. Bred marängen över plattan och rulla ihop den på längden. Lägg den i kylen inlindad i plastfolie i ytterligare 30 minuter.

4.       Sätt ugnen på 175 grader.

5.      Skär rullen i drygt 1/2 cm tjocka bitar och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 15 minuter.