måndag 12 oktober 2015

Ugnspannkaka med karamelliserade äpplen och mascarponegrädde

Det blir bara pannkaka. Men inget fel med det. Under sommaren har jag omedvetet legat låg på pannkaksfronten. Nu känner jag däremot att det är dags att värma upp pannkakslaggen igen. Denna gång gräddade jag en ugnspannkaka i gjutjärnsform (som blev till ett konstnärligt ansiktslikt uttryck under gräddningen). Till pannkakan serverade jag karamelliserade äpplen som bröts av med en syrlig mascarponegrädde. En perfekt höstpannkis. Det är ett smått förändrat recept ur tidningen Hembakat.
Ugnspannkaka med karamelliserade äpplen och mascarponegrädde
Ingrediernser:
2 ägg
1 1/4 dl mjölk
4/5 dl vete- eller dinkelmjöl
1 nypa salt
en klick smör
Karamelliserade äpplen:
2 äpplen, klyftade
2 msk smör
2 msk råsocker
1 1/2 tsk färskpressad citronjuice
Mascarponegrädde:
1 dl mascarponeost
1 dl vispgrädde
1 msk florsocker
1 krm äkta vaniljpulver

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 225 grader.
   2. Vispa samman ägg, mjölk, vete- eller dinkelmjöl och salt. Låt smeten gärna vila i 30 minuter.
   3. Hetta upp en gjutjärnsstekpanna på spisen tills den är rykande het. Lägg ner en klick smör i stekpannan och låt det bubbla upp och sedan tystna. Häll direkt i smeten och sätt in pannan i mitten av ugnen.
   4. Grädda pannkakan tills den har puffat upp sig och fått gyllene färg, ca 20 minuter. 
   5. Stek äppelklyftorna under tiden i smör och råsocker tills de sockret har smält och äpplena har karamelliserats. Avsluta med att hälla över citronjuicen.
   6. Vispa mascarpone och grädde till en luftig konsistens. Vänd ner florsocker och vaniljpulver.'
   7. Skär upp pannkakan och servera med karamelliserade äpplen och mascarponegrädden.

Ett äpple om dagen håller doktorn borta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar