lördag 24 oktober 2015

Pumpalimpa

Med en vecka kvar till Halloween - pumpornas högtid, vill jag bjuda på ett matbröd med just pumpa. För pumpa är inte enbart läckert att placera ut i trädgården och pyssla med, utan det är även toppen i matlagning och bakning. Liksom potatis, morot och äpple ger pumpa brödet en oslagbar saftighet som räcker längre än själva brödet.
Pumpalimpa
1 limpa
Ingredienser:

1 tsk hela kardemummakärnor
1 tsk anis
4 dl vetemjöl
2 dl rågsiktsmjöl
1 dl havregryn
1/2 dl linfrön
1/2 dl pumpakärnor
2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 msk agavesirap
100 g riven pumpa
5 dl filmjölk
Garnering:
2 msk pumpakärnor

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 200 grader.
   2. Mortla kryddorna.
   3. Blanda kryddorna med alla övriga torra ingredienser i en bunke.
   3. Rör ner den rivna pumpan och tillsätt agavesirap och filmjölk. Blanda samman till en kladdig smet.
   4. Klicka ut smeten i en avlång bakform som rymmer 1 1/2 liter. Strö över pumpkärnorna som garnering.
   5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 h. Känn efter med en provsticka att brödet är genomgräddat. Lägg eventuellt över bakplåtspapper mot slutet om brödet börjar bli mörkt.

   6. Stjälp upp limpan och låt den svalna inlindad i en bakduk.

Man känner aldrig sig så rik som när man plockar ut färskt bröd ur ugnen! - Ernst Kirchsteiger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar