fredag 6 november 2015

Fransk chokladtårta med chokladganache, vaniljkräm, hallon & cashewnötter

Underbara choklad! Underbara vanilj! Underbara hallon! Underbara nötter! Hela Sverige bakar börjar gå mot sitt slut och jag känner att inspirationen från programmet har fått min fantasi att flöda inför julen. Men innan dess drar jag ut ett recept som jag hittat på Lindas bakskola på tidningen Hembakats webbplats. Jag adderade hallon och skrev om instruktionerna för att klinga med mitt bakspråk.
Fransk chokladtårta med chokladganache, vaniljkräm, hallon & cashewnötter
Ingredienser:
Botten
150 g smör
100 mörk choklad
2 msk kakao
4 ägg
1 ½ dl strösocker
1 nypa salt
1 ¾ dl vetemjöl
Fyllning (vaniljkräm + hallon):
3 äggulor
½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
200 g hallon
ev. 1 tsk potatismjöl
Chokladganache
90 g mörk choklad
¾ dl vispgrädde
Garnering:
1–2 msk cashewnötter, grovhackade
10 g mörk choklad, hyvlad, riven eller hackad

Gör så här:
1.      Börja med bottnen. Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Smält smör i en kastrull och stäng av värmen. Grovhacka chokladen och tillsätt den tillsammans med kakao. Rör om tills chokladen har smält samman. Låt blandningen svalna en stund.
3.      Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt salt, mjöl och chokladblandningen. Rör om till en slät smet.
4.      Häll smeten i en bakpappersklädd rund form, ca 18-20 cm i diameter. Alternativt smörjer bröar du kanterna och klär bara bottnen med bakplåtspapper.
5.      Grädda kakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter, tills den är genomgräddad. Låt kakan kallna helt i formen.
6.      Gå vidare till vaniljkrämen. Rör ihop äggulor med grädde, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Låt blandningen sjuda under ständig omrörning tills den tjocknar. Stäng av värmen och tillsätt smöret när smeten har tjocknat. Vispa till en jämn kräm och kyl den i kylskåpet.
7.      Mosa hallonen. Blanda ner en tesked potatismjöl om hallonen blir för blöta.
8.      Dela chokladbottnen på mitten. Bred ut hälften av vaniljkrämen på varsin botten. Fördela hallonmoset över den undre bottnen och lägg sedan den andra bottnen ovanpå. Ställ kakan i frysen en stund så att krämen stelnar.
9.      Gör under tiden chokladganachen. Smält chokladen över vattenbad och blanda den med grädden. Rör ihop till en slät smet. Låt den tjockna något.
10. Spackla tårtan med chokladganachen. Strö över de grovhackade nötterna och den hyvlade eller hackade chokladen. Ställ tårtan i kylen tills ganachen har stelnat.

Bulle, kaka, kex!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar