måndag 14 juli 2014

Palascinta

Palascinta är en ungersk tunnpannkaka. När jag var i Budapest i fjol blev det ingen Palascinta men det hindrade mig inte att leta fram ett recept och prova dem på hemmaplan. Gott blev det, de kändes lite mer elastiska än de svenska tunnpannkakorna.
Palascinta

ca 10 st
Ingredienser:
1 ägg
1 ¾ dl mjölk
1 ½ dl vetemjöl
1 ¾ dl kolsyrat vatten
1 knivsudd salt
ca 1 dl rapsolja till stekning
Fyllning:
aprikossylt
vispad grädde
ev. florsocker

Gör så här:
1.      Vispa samman ägg och mjölk i en bunke.
2.      Vänd ner lite vetemjöl i taget och rör ihop till en krämig smet.
3.      Tillsätt kolsyrat vatten och salt. Vispa tills smeten är slät.
4.      Hetta upp en stekpanna eller pannkakslägg, på snäppet över medelvärme. Häll ner lite olja i pannan och vispa upp smeten mellan varje gräddning.
5.      Ungefär ½-1 dl smet går åt till varje Palascinta. Vinkla stekpannan när du häller ner smeten så att den sprider sig över hela bottnen. När ovansidan har stelnat är det dags att vända. Grädda sedan andra sidan i ca 1 min, tills båda sidorna pannkakan är gyllene.
6.      Ät dem gärna rullade med en fyllning av aprikossylt och vispad grädde. Om du vill kan du även pudra över lite florsocker när du rullat ihop dem. 

Jó étvágyat!

2 kommentarer:

  1. Spännande recept, ett tips den väldigt ljusgröna färgen syns dåligt genemot det vita så mitt tips är att byta den mot en mörkare grön färg, Nästan så det bli blindskrift *ler*

    Jag kommer lägga till dej så jag kan följa dej och dina rcpt, du hade många goda saker här.

    //Ann-Marie (www.jozebelle.se)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, nu har jag anpassat min layout. Hoppas den har blivit bättre.

      Trevlig sommar!
      Helena

      Radera