Citrusfrukter
ger alltid samma fräschör och är den perfekta brytningen i söta bakverk. Använd
gärna ekologiska citroner, de är godare och både bättre för dig och miljön. "Citronbullar med glasyr" är ett recept från tidningen Hembakat, där jag ofta hittar spännande recept som
jag ibland tar in på bloggen. Jag följde receptet nästan helt och hållet, lite
mer mjöl behövde jag dock och instruktionerna har förändrats en aning. Detta är mitt bidrag för septembers "Månadens sötsak".
Citronbullar med glasyr
ca 36 st
25
g jäst
125
g smör
5
dl mjölk
½
tsk salt
1
¼ dl strösocker
2
ägg
ca
15 dl vetemjöl
Fyllning:
300
g mandelmassa
150
g smör, rumsvarmt
rivet
skal av 1 citron
4
msk pressad citronsaft
Pensling & Garnering:
1
ägg
mandelspån
Glasyr:
2
dl florsocker
2
msk pressad citronsaft
Gör så här:
1.
Smula jästen i en bunke. Smält
smöret i en kastrull, slå över mjölken och värm vätskan fingervarm, ungefär 37 grader.
2.
Häll degspadet över jästen och rör
om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker och ägg.
3.
Arbeta in lite mjöl i taget, tills
du får en smidig deg som släpper bunkens kanter. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
4.
Förbered fyllningen genom att riva
eller smula mandelmassan och blanda den med smör, citronskal och citronsaft.
5.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord.
Dela den i två delar och kavla varje del till en rektangel. Bred på fyllningen,
rulla upp den degen från långsidan och skär varje rulle i 18 bitar.
6.
Lägg bullarna glest på en
bakpappersklädd plåt eller ställ upp bullformar på plåten och lägg bullarna i
formarna.
7.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca
30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
8.
Pensla bullarna med uppvispat ägg
och strö över mandelspån. Grädda dem i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt
svalna.
9.
Rör samman florsocker och
citronsaft till glasyr. Ringla glasyren över bullarna när de har helt
avsvalnade.
Fräscha upp bakförrådet!
Låter super fräscht och gott!!
SvaraRaderaVilket spännande recept:)
SvaraRadera