söndag 1 september 2013

Citronbullar med glasyr

Citrusfrukter ger alltid samma fräschör och är den perfekta brytningen i söta bakverk. Använd gärna ekologiska citroner, de är godare och både bättre för dig och miljön. "Citronbullar med glasyr" är ett recept från tidningen Hembakat, där jag ofta hittar spännande recept som jag ibland tar in på bloggen. Jag följde receptet nästan helt och hållet, lite mer mjöl behövde jag dock och instruktionerna har förändrats en aning. Detta är mitt bidrag för septembers "Månadens sötsak".
Citronbullar med glasyr

ca 36 st
Ingredienser:
25 g jäst
125 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 ¼ dl strösocker
2 ägg
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning:
300 g mandelmassa
150 g smör, rumsvarmt
rivet skal av 1 citron
4 msk pressad citronsaft
Pensling & Garnering:
1 ägg
mandelspån
Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk pressad citronsaft

Gör så här:
1.      Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, slå över mjölken och värm vätskan fingervarm, ungefär 37 grader.
2.      Häll degspadet över jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker och ägg.
3.      Arbeta in lite mjöl i taget, tills du får en smidig deg som släpper bunkens kanter. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
4.      Förbered fyllningen genom att riva eller smula mandelmassan och blanda den med smör, citronskal och citronsaft.
5.      Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla varje del till en rektangel. Bred på fyllningen, rulla upp den degen från långsidan och skär varje rulle i 18 bitar.
6.      Lägg bullarna glest på en bakpappersklädd plåt eller ställ upp bullformar på plåten och lägg bullarna i formarna.
7.      Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
8.      Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda dem i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt svalna.
9.      Rör samman florsocker och citronsaft till glasyr. Ringla glasyren över bullarna när de har helt avsvalnade.

Fräscha upp bakförrådet!

2 kommentarer: