Saftiga kanelbullar med
mandelmassa
ca 40 bullar
Ingredienser:
50
g jäst
5
dl mjölk
1
tsk kardemummakärnor
250
g lättkesella
1,5
dl vit sirap
1
ägg
½
tsk salt
ca
18 dl vetemjöl
Fyllning:
100
g rumsvarmt smör
150
g mandelmassa
2
msk malen kanel
½
dl strösocker
Pensling:
1
ägg
pärlsocker
Gör så här:
1.
Smula ner jästen i en bunke.
2.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölk och värm upp blandningen tills den är fingervarm.
3.
Häll hälften av degvätskan över
jästen och rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt resten av degvätskan.
4.
Stöt kardemummakärnorna i en mortel
och blanda ner dem i bunken. Tillsätt kesella, sirap, ägg och salt.
5.
Blanda i en liter av mjölet och
tillsätt sedan lite mjöl i taget tills degen släpper från kanterna, spara lite
mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa under duk i 45 minuter, till dubbel
storlek.
6.
Ta upp degen på mjölat bakbord och
knåda den ordentligt. Dela degen i 2 delar och kavla varje del till en
rektangulär platta, ca 35x50 cm.
7.
Bred på smör. Smula eller riv ner
mandelmassan i en skål och rör i 1 msk kanel i massan. Strö ut mandelmassan
över smöret. Pudra över resten av kanelen och allt socker.
8.
Rulla ihop från långsidan. Skär
rullen i drygt 2 cm breda skivor. Lägg skivorna med snittytan nedan på
bakpappersklädda plåtar. Täck bullarna med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
9.
Sätt ugnen på 250 grader.
10. Vispa
upp ägget, pensla bullarna med äggvispet. Strö över pärlsocker.
11. Grädda
bullarna i 5-8 minuter i mitten av ugnen. Låt dem svalna på galler under
bakduk.
Gör idag till din kanelbulledag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar