lördag 13 april 2013

Saftiga kanelbullar med mandelmassa

Mitt mål när jag skulle göra kanelbullarna var att få dem så saftiga som möjligt. Till min hjälp använde jag kesella, ägg och mandelmassa vilket gav resultat och mandelmassan gav även en fylligare smak. De påminner om min mormors fulländade kanelbullar.
Saftiga kanelbullar med mandelmassa
ca 40 bullar
Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
1 tsk kardemummakärnor
250 g lättkesella
1,5 dl vit sirap
1 ägg
½ tsk salt
ca 18 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
150 g mandelmassa
2 msk malen kanel
½ dl strösocker
Pensling:
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
1.      Smula ner jästen i en bunke.
2.      Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm upp blandningen tills den är fingervarm.
3.      Häll hälften av degvätskan över jästen och rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt resten av degvätskan.
4.      Stöt kardemummakärnorna i en mortel och blanda ner dem i bunken. Tillsätt kesella, sirap, ägg och salt.
5.      Blanda i en liter av mjölet och tillsätt sedan lite mjöl i taget tills degen släpper från kanterna, spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa under duk i 45 minuter, till dubbel storlek.
6.      Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Dela degen i 2 delar och kavla varje del till en rektangulär platta, ca 35x50 cm.
7.      Bred på smör. Smula eller riv ner mandelmassan i en skål och rör i 1 msk kanel i massan. Strö ut mandelmassan över smöret. Pudra över resten av kanelen och allt socker.
8.      Rulla ihop från långsidan. Skär rullen i drygt 2 cm breda skivor. Lägg skivorna med snittytan nedan på bakpappersklädda plåtar. Täck bullarna med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
9.      Sätt ugnen på 250 grader.
10. Vispa upp ägget, pensla bullarna med äggvispet. Strö över pärlsocker.
11. Grädda bullarna i 5-8 minuter i mitten av ugnen. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Gör idag till din kanelbulledag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar