onsdag 24 april 2013

Red velvet cake

Red velvet cake eller Röd sammetskaka som den heter på svenska har sitt ursprung från Waldorf-Astoria Hotel i New York. Men i detta recept har jag utgått från Théresia Erneborgs recept från Söta saker. Det blev en hel del ändringar, största förändringen blev frostingen där jag sänkte mängden florsocker med flera deciliter för att den inte ska bli sliskigt söt. Jag vill bevara lite av det syrliga från färskosten och limen.
Red velvet cake
1 kaka
Ingredienser:
6 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
½ dl kakao
2 ½ dl naturell yoghurt 3 %
3 dl rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
2 ägg
röd karamellfärg
Frosting:
400 g naturell färskost t.ex. Philadelphia
2 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker
½ lime, saften

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Blanda mjöl, strösocker, vaniljsocker, bikarbonat och kakao.
3.      Rör ner yoghurten och oljan. Tillsätt vinäger och ägg (lätt uppvispade) och blanda sist i karamellfärgen. Rör ner lite karamellfärg i taget tills kakan är rejält ceriseröd.
4.      Häll smeten i en smord rund form och grädda på den nästnedersta falsen i ca 1 timme.
5.      Låt kakan svalna något, dela den sedan på mitten och låt den svalna helt.
6.      Blanda ihop alla ingredienser till frostingen. Bred ett tunt lager på den undre delen och lägg därefter på den övre. Bred resten av frostingen ovanpå och runt kakan.
7.      Avsluta med att göra ett snyggt mönster, genom att dra en gaffel genom frostingen. Förvara kakan i kylen.

Dags för en fikapaus!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar