Semlor med hemgjord mandelmassa
Ingredienser:
50
g jäst
50
g smör
3
dl mjölk
1
dl kesella, 1% fetthalt
½
tsk salt
1,5
dl strösocker
1
ägg
1
liter mjöl
Mandelmassa:
2
dl sötmandel (200 gram)
några
droppar vatten
Pensling & Garnering:
1
ägg
1
knivsudd salt
½
tsk vatten
3
dl vispgrädde
florsocker
Gör så här:
1.
Smula ner jästen i en bunke. Smält
smöret, tillsätt mjölken och värm upp till 37 grader. Häll degvätskan över
jästen och rör om tills den har lösts upp.
2.
Blanda i kesella, salt, socker och
ägg. Stöt kardemummakärnorna i en mortel och tillsätt kardemummapulvret i
degen. Rör ner mjölet, lite i taget men spara lite mjöl till utbakningen.
Arbeta degen i en bakmaskin eller knåda för hand i 5-10 minuter, tills degen
släpper bunkens kanter och känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel
storlek i ca 30 minuter.
3.
Ta upp degen och arbeta in
resterande mjöl på mjölat underlag.
4.
Forma degen till en rulle och dela
den i 14 delar. Forma varje degbit till en slät och rund bulle. Lägg ut dem på
bakpappersklädda plåtar och låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter. Sätt
ugnen på 225 grader.
5.
Mandelmassa:
Låt
mandlarna ligga en stund i hett vatten och skala därefter bort skalet. Kör mandlarna
i en mixer tillsammans med socker. Tillsätt några droppar vatten och mixa till
en fast och smidig massa. Förvara mandelmassan kallt och inlindad i plastfolie.
6.
Vispa upp ägg, vatten och salt för
att sedan pensla bullarna med blandningen. Grädda bullarna gyllenbruna i mitten
av ugnen i 8-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler och under en duk.
7.
Vispa grädden fluffig. Skär av lock
på semlorna. Gröp hål i semlornas nedre del med en gaffel och blanda ihop lite
av inkråmet med mandelmassa. Fördela mandelmassan i hålen och spritsa eller
klicka på den vispade grädden. Sätt på locket och sikta över florsocker.
Gör
ni som jag och sparar locket till sist? :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar