onsdag 6 februari 2013

Semlor med hemgjord mandelmassa

Äntligen är det dags för de traditionella semlorna! Nästa vecka infaller fettisdag och här har ni semmelreceptet som ger er saftiga bullar med smak av kardemumma. Ingenting går upp emot en hemgjord mandelmassa så här bjuder jag er på en lätt men syndigt god variant.
Semlor med hemgjord mandelmassa
14 st
Ingredienser:
50 g jäst
50 g smör
3 dl mjölk
1 dl kesella, 1% fetthalt
½ tsk salt
1,5 dl strösocker
1 ägg
1 liter mjöl
Mandelmassa:
2 dl sötmandel (200 gram)
11/3 dl strösocker, gärna finkornigt
några droppar vatten
Pensling & Garnering:
1 ägg
1 knivsudd salt
½ tsk vatten
3 dl vispgrädde
florsocker

Gör så här:
1.      Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm upp till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör om tills den har lösts upp.
2.      Blanda i kesella, salt, socker och ägg. Stöt kardemummakärnorna i en mortel och tillsätt kardemummapulvret i degen. Rör ner mjölet, lite i taget men spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen i en bakmaskin eller knåda för hand i 5-10 minuter, tills degen släpper bunkens kanter och känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek i ca 30 minuter.
3.      Ta upp degen och arbeta in resterande mjöl på mjölat underlag.
4.      Forma degen till en rulle och dela den i 14 delar. Forma varje degbit till en slät och rund bulle. Lägg ut dem på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
5.      Mandelmassa: Låt mandlarna ligga en stund i hett vatten och skala därefter bort skalet. Kör mandlarna i en mixer tillsammans med socker. Tillsätt några droppar vatten och mixa till en fast och smidig massa. Förvara mandelmassan kallt och inlindad i plastfolie.
6.      Vispa upp ägg, vatten och salt för att sedan pensla bullarna med blandningen. Grädda bullarna gyllenbruna i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler och under en duk.
7.      Vispa grädden fluffig. Skär av lock på semlorna. Gröp hål i semlornas nedre del med en gaffel och blanda ihop lite av inkråmet med mandelmassa. Fördela mandelmassan i hålen och spritsa eller klicka på den vispade grädden. Sätt på locket och sikta över florsocker.

Gör ni som jag och sparar locket till sist? :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar