fredag 15 februari 2013

Fetaostlasagne med lammfärs

Mia Öhrn har tillsammans med Henrik Francke skrivit boken ”Svenska ostar” där lasagnes ursprungliga recept kommer ifrån. Med några enkla justeringar och ett namnbyte från Fårostlasagne till Fetaostlasagne med lammfärs är här receptet på det sätt jag lagade det. En frästande variant av den klassiska lasagnen! Överraska din familj och dina vänner med denna smakrika rätt och använd gärna svenska produkter för ja det finns svensk fetaost.
Fetaostlasagne med lammfärs
4-6 portioner
Ingredienser:
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
2 msk matolja
400 g lammfärs
400 g krossade tomater
1 knippe färsk timjan
salt och peppar
12 lasagneplattor, gärna fullkorn
Becahmelsås:
3 msk vetemjöl
8 dl mjölk
175 g fetaost

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 225 grader.
2.      Hacka lök och vitlök ganska fint och stek löken mjuk i matoljan. Tillsätt lammfärsen och bryn den lätt medan du rör den smulig.
3.      Rör ner de krossade tomaterna och smaksätt med hackad timjan, salt och peppar. Låt såsen puttra i några minuter medan du gör bechamelsåsen.
4.      Vispa ner mjölet i en deciliter av mjölken. Koka upp resterande mjölk i en kastrull och vispa ner mjölblandningen. Låt koka någon minut och dra sedan kastrullen från plattan.
5.      Smula ner det mesta av fetaosten och låt osten smälta. Spar resten för att smula ovanpå lasagnen.
6.      Smörj en ugnsform med smör eller olja. Lägg ett lager lammfärssås i botten. Varva sedan med lasagneplattor, bechamelsås och köttfärsås. Det avslutande lagret ska vara bechamelsås som toppas med den sparade fetaosten.
7.      Grädda lasagnen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Hörs snart igen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar