Kalenderkakor
32 st
Ingredienser:
100
g smör
1
ägg
5
dl vetemjöl
½
tsk bakpulver
1
krm salt
2-3
msk mjölk
hjärtformade
pepparkaksformar
socker
sylt
och/eller marmelad
Glasyr:
3,5
dl florsocker
ca
1 äggvita
4
droppar ättiksprit
Gör så här:
1.
Rör ihop smör och socker poröst och
rör sedan i ägget.
2.
Arbeta in mjöl, bakpulver, salt och
tillsätt lite mjölk i taget tills du har fått en mjuk och hållfast deg.
3.
Låt degen vila minst 1 h i
kylskåpet innan utkavling.
4.
Kavla ut degen, ca 4 mm tjock. Skär
ut hjärtan med pepparkaksmått och skär ut ett mindre hjärta i hälften av dem.
5.
Lägg ihop ett hjärta utan hål med
ett hjärta med hål ovanpå och för över dem på en bakpappersklädd plåt. Klicka i
olika sylter eller ev. marmelader. Och strö socker på kanterna.
6.
Grädda i 200 grader i 5-7 minuter,
tills de just har börjat få färg. Låt kallna på galler.
7.
Häll upp florsocker och ättikssprit
i en bunke. Tillsätt lite äggvita i taget tills glasyren är lagom fast. Lägg i
glasyren i en spritspåse med ett lite hål.
8.
Spritsa ut siffran 1 på en av de
avsvalnade kakorna, 2 på nästa o.s.v. tills du har tillräckligt många kakor
till din kakkalender.
9.
Lägg dem i en burk med smörpapper
och ge bort dem som en adventskalender eller en-kaka-per-dag-gåva.
God helg!
Vilken fin sak att göra! Jättesöta:)
SvaraRaderahttp://bakasockerfritt.blogg.se/