fredag 16 november 2012

Kalenderkakor

Advent närmare sig så jag tänkte tipsa om en rolig adventskalender istället för eller som komplement till chokladkalendern. Den går ut på att baka 24 kakor som numreras och äts en per dag från första december till julafton. En perfekt present till en vän eller dig själv i juletid.
Kalenderkakor
32 st
Ingredienser:
100 g smör
2 ½ dl strösocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 krm salt
2-3 msk mjölk
hjärtformade pepparkaksformar
socker
sylt och/eller marmelad
Glasyr:
3,5 dl florsocker
ca 1 äggvita
4 droppar ättiksprit

Gör så här:
1.      Rör ihop smör och socker poröst och rör sedan i ägget.
2.      Arbeta in mjöl, bakpulver, salt och tillsätt lite mjölk i taget tills du har fått en mjuk och hållfast deg.
3.      Låt degen vila minst 1 h i kylskåpet innan utkavling.
4.      Kavla ut degen, ca 4 mm tjock. Skär ut hjärtan med pepparkaksmått och skär ut ett mindre hjärta i hälften av dem.
5.      Lägg ihop ett hjärta utan hål med ett hjärta med hål ovanpå och för över dem på en bakpappersklädd plåt. Klicka i olika sylter eller ev. marmelader. Och strö socker på kanterna.
6.      Grädda i 200 grader i 5-7 minuter, tills de just har börjat få färg. Låt kallna på galler.
7.      Häll upp florsocker och ättikssprit i en bunke. Tillsätt lite äggvita i taget tills glasyren är lagom fast. Lägg i glasyren i en spritspåse med ett lite hål.
8.      Spritsa ut siffran 1 på en av de avsvalnade kakorna, 2 på nästa o.s.v. tills du har tillräckligt många kakor till din kakkalender.
9.      Lägg dem i en burk med smörpapper och ge bort dem som en adventskalender eller en-kaka-per-dag-gåva.


God helg!



                                  

                                                    Julrecept nr 43: Testa Arlas recept på ischoklad - enkelt och gott!

1 kommentar:

  1. Vilken fin sak att göra! Jättesöta:)

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    SvaraRadera