fredag 21 september 2012

Äppelknäcktarteletter

Cecilia Pettersson tycker att inget slår en god äppelpaj under hösten. Jag valde att göra pajer i miniformat så kallade tarteletter. Detta blev finalreceptet nummer 2 som jag definitivt tycker ni borde testa. Kardemumma, vanilj, choklad och kanel är en utmärkt kvadrupel att avnjuta höstens frukt med. Äppelknäcktarteletten går att rösta på i höstens tävling i formuläret i den högra spalten. Kolla även in de andra recepten: Ballerinamuffins och Halloweentårta.
 Äppelknäcktarteletter
6-8 st
Ingredienser:
2 ½ dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 nypa salt
100 g smör
2 msk mjölk
Knäckkräm:
1,5 dl vispgrädde
1 msk strösocker
1 msk farinsocker
2/3 dl ljus sirap
2/3 tsk kakao
1 krm kardemummakärnor
Garnering:
1 äpple
kanel

Gör så här:
1.      Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Tillsätt smöret i bitar och fördela det med fingertopparna. Häll i mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
2.      Fördela degen i tarteletteformar och ställ in dem i kylen i 30 minuter men gärna en timma till om du har tid.
3.      Häll ner alla ingredienserna till knäckkrämen (förutom kardemumman) i en tjockbottnad kastrull.
4.      Koka blandningen i ca 25 minuter och vispa om då och då. Se upp så att den inte kokar över, den beter sig ungefär som en knäcksmet.
5.      Medan krämen kokar kan du stöta kardemummakärnorna i en mortel. När krämen har kokat klart så ska kardemumman tillsättas och krämen svalna.
6.      Sätt ugnen på 175 grader.
7.      Nagga pajskalen, sätt dem på en plåt och förgrädda i mitten av ugnen, ca 12 minuter.
8.      Skär äpplet i tunna skivor. Fördela krämen i pajskalen och placera några äppelskivor ovanpå. Grädda i ytterligare ca 5 minuter.
9.      Låt dem svalna en stund och pudra sedan över lite kanel.
10.  Servera gärna med vaniljglass eller smaksätt vispadgrädde med lite kanel, kardemumma eller vaniljsocker.

Titta vidare för mer ögongodis!

1 kommentar:

  1. Vilken fin tartelett! Blev jättesugen på att baka något med äpple nu. Bäst att passa på när det finns svenksa äpplen :)

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    SvaraRadera