6-8 st
Ingredienser:
2
½ dl vetemjöl
2
msk strösocker
1
nypa salt
100
g smör
2
msk mjölk
Knäckkräm:
1,5
dl vispgrädde
1
msk strösocker
1
msk farinsocker
2/3
dl ljus sirap
2/3
tsk kakao
1
krm kardemummakärnor
Garnering:
1
äpple
kanel
Gör så här:
1.
Blanda mjöl, socker och salt i en
bunke. Tillsätt smöret i bitar och fördela det med fingertopparna. Häll i
mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
2.
Fördela degen i tarteletteformar
och ställ in dem i kylen i 30 minuter men gärna en timma till om du har tid.
3.
Häll ner alla ingredienserna till
knäckkrämen (förutom kardemumman) i en tjockbottnad kastrull.
4.
Koka blandningen i ca 25 minuter
och vispa om då och då. Se upp så att den inte kokar över, den beter sig
ungefär som en knäcksmet.
5.
Medan krämen kokar kan du stöta
kardemummakärnorna i en mortel. När krämen har kokat klart så ska kardemumman
tillsättas och krämen svalna.
6.
Sätt ugnen på 175 grader.
7.
Nagga pajskalen, sätt dem på en
plåt och förgrädda i mitten av ugnen, ca 12 minuter.
8.
Skär äpplet i tunna skivor. Fördela
krämen i pajskalen och placera några äppelskivor ovanpå. Grädda i ytterligare
ca 5 minuter.
9.
Låt dem svalna en stund och pudra
sedan över lite kanel.
10. Servera gärna med
vaniljglass eller smaksätt vispadgrädde med lite kanel, kardemumma eller
vaniljsocker.
Titta vidare för mer ögongodis!
Vilken fin tartelett! Blev jättesugen på att baka något med äpple nu. Bäst att passa på när det finns svenksa äpplen :)
SvaraRaderahttp://bakasockerfritt.blogg.se/