fredag 15 juni 2012

Moules frites

Första gången jag åt Moules Frites var i Luleå förra sommaren och jag fullkomligt älskade rätten. Efter det har jag hunnit prova denna belgiska nationalrätt på ytterligare en restaurang och även gjort det hemma. Här kommer receptet som jag har använt vilket är en kombination av ett par recept från recept.nu.
Moules Frites
4 portioner
Ingredienser:
4 liter färska musslor
50 g smör
1 stor gul lök, finhackad
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
3 ½ dl torrt vitt vin
1 msk potatismjöl, drygt
4 msk kallt vatten
salt
vitpeppar, grovmalen
1/2 dl finhackad persilja
Pommes frites:
8-10 potatisar
1 tsk salt
naturell olja till fritering

Gör så här:
1. Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta de som är öppna och inte sluter sig vid lätt knackning på skalet.
2. Skala och finhacka den gula löken. Skala och hacka vitlöken. Smält smöret i en stor gryta. Mjukstek löken och vitlöken utan att de tar färg.
3. Lägg i musslorna och häll över vinet. Täck med lock och koka musslorna i 5 minuter. Blanda om ett par gånger. Alla musselskal ska nu vara helt öppna, släng bort de som fortfarande är stängda.
5. Skala och skär potatisen till 1 cm tjocka och 4-5 cm långa stavar. Lägg dem under tiden i kallt vatten. Före friteringen måste potatisen rinna av väl och torkas med hushållspapper eller handduk.
6. Hetta upp oljan till 175°. Fritera den skurna potatisen i omgångar. Den ska bara få en lätt, gul färg. Ta upp potatisen och låt den rinna av.
7. Hetta nu upp oljan till 200°. Fritera potatisen ännu en gång. Den ska bli knaprig och gyllene nästan genast. Låt potatisen rinna av.
8. Fördela musslorna i stora varma djupa tallrikar eller i skålar. Skaka samman potatismjölet och vattnet. Häll redningen i vinspadet och låt det koka upp. Smaksätt med salt och peppar.
9. Häll spadet över musslorna och strö över persiljan. Salta pommes fritesen och lägg dem i portionsskålar. Servera genast din Moules Frites.

Mysig fredag allesammans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar