tisdag 3 februari 2015

Karamellbräcke av tunnbröd

När jag hittade ett recept på karamellbräck av tunnbröd på Mia Öhrns hemsida fastnade jag direkt. Det blev ett självklart val till godisbordet i julas. Jag bytte dock ut valnötterna mot jordnötter denna gång och skippade flingsaltet eftersom mina nötter redan var saltade. Efter några småjusteringar i instruktionerna hittade jag min perfekta variant av receptet.
Karamellbräcke av tunnbröd

Ingredienser:
6 ark hårt tunnbröd, ca 110 g
175 g smör
2 dl strösocker
3 msk glykos
200 g mörk choklad
50 g saltade och rostade jordnötter eller cashewnötter

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 175 grader. 
   2. Lägg bakplåtspapper på en plåt med kant. Placera tunnbröden så de täcker plåten.
   3. Mät upp smör, socker och glykos i en kastrull. Ge ett uppkok och låt puttra i ett par minuter, tills smeten har tjocknat något. 
   4. Häll karamellsmeten över tunnbröden. Det behöver inte bli jämnt, eftersom det rättar till sig när karamellen flyter ut i ugnen.
   5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, fram till karamellen blivit ljust gyllenbrun.
   6. Under gräddningstiden hackas chokladen fint och jordnötterna eller cashewnötterna grovt.
   7. Ungefär en minut efter att tunnbröden tagits ut ur strös chokladen på. När chokladen börjat smälta efter ett par minuter ska chokladen bredas ut till ett jämnt lager.
   8. Strö direkt över nöthacket och låt sedan stelna i kylen under minst 30 minuter.
   9. Bryt bräcket i grova bitar. Förvara i kylen.

Because You're Worth It!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar