tisdag 5 januari 2016

Grönkålsbröd

Nytt år! Vilket innebär nya utmaningar i köket. För att kicka igång 2016 har jag bakat vitaminfyllda småbröd, där grönkålen får stå i centrum. Inte bara nyttigt utan även väldigt gott, speciellt om man delar den och fyller med smör, gurka, tomat och skinka. Kanske lite left-over-julskinka. Receptet hittade jag i nyaste numret av Hembakat och har genomgått några justeringar.
Grönkålsbröd
ca 16 st
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten, kallt
2 msk brödsirap
3 msk olivolja
12 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
1 1/2 tsk salt
2 dl pumpakärnor
5 dl grönkålsblad, hackade

Gör så här:
   1. Smula ner jästen i en bunke. Lös upp den med hälften av vattnet.
   2. Tillsätt resten av vattnet, tillsammans med sirap och olja.
   3. Blanda i vetemjöl och rågmjöl och knåda samman till en smidig deg, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
   4. Tillsätt salt, pumpakärnor och hackad grönkål. Knåda ytterligare 5 minuter med bakmaskin eller 10  minuter för hand. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
   5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel. 25x35 cm. Vik den dubbel från kortsidan. Kavla ut den lika stor igen, vik den dubbel och gör samma sak en gång till. 
   6. Gör ett snitt i mitten från ena kortsidan till andra med en degskrapa eller vass kniv. Skär 8 trianglar av vardera halva och lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 40 minuter.
   7. Sätt ugnen på 250 grader eller 225 grader för varmluft.
   8. Pensla bröden med lite kallt vatten. Grädda bröden i mitten av ugnen, släng direkt in en liten kopp vatten under plåten i ugnen för att skapa lite ånga i starten. Efter 5 minuters gräddning ska temperaturen sänkas till 225 grader eller 200 grader för varmluft. För att sedan bakas i ytterligare 5 minuter.
   9. Låt bröden svalna på galler.

God fortsättning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar