onsdag 9 december 2015

Saffransbullar med mandelmassa

Halvvägs genom andra advent och nu börjar julstämningen sätta sig. Inte för att det finns någon snö i Göteborg men att få julpynta och bjuda på julfika på jobbet sätter fart på känslorna på jobbet. Dessutom blir det julbord i morgon, får se om det finns någon efterrätt som kan toppa dessa bullar!? Saftiga är bara förnamnet på dessa julens godingar.
Saffransbullar med mandelmassa
ca 50 st
Ingredienser:
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (2 kuvert)
140 g socker (drygt 1 1/2 dl)
125 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1,5 kg vetemjöl
Fyllning:
125 g smör, rumsvarmt
250 g mandelmassa
1/2 g saffran (1 kuvert)
1 msk vit sirap
Garnering:
1 ägg 
pärlsocker
hackad mandel eller mandelspån

Gör så här:
   1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över rumsvarm mjölk (lite i taget) och rör om mellan varven tills jästen har lösts upp.
   2. Ta en tesked av sockret och mortla det tillsammans med saffran. Rör ner saffranet och tärna ner smör. Tillsätt resten sockret, ägg och salt.
   3. Blanda ner mindre mängder mjöl i omgångar och arbeta till en smidig deg.
   4. Täck degen med balduk och låt den jäsa till dubbel storlek. Det tar ca 2 timmar, då degen kalljäser.
   5. Gör fyllningen genom att vispa smöret tärnat och mandelmassan smulad tillsammans med saffran och vit sirap. Fyllningen ska bli mjuk och ordentligt blandad. Tillsätt eventuellt lite mer vit sirap om den verkar för hård och svårarbetad.
   6. Dela degen i två delar. Kavla ut varje halva på ett mjölat bakbord till en stor rektangel, ca 5 mm tjock. Bred ut fyllningen ovanpå och rulla ihop längst långsidan. Skär i jämna skivor, ungefär 1 cm tjocka. 
   7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader (eller 200 grader varmluft). 
   8. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker hackad mandel eller mandelspån.
   9. Grädda dem gyllene i 10-15 minuter. Låt svalna av på galler, under bakduk.

God 2:a advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar