Nu
har de två semifinalerna av Eurovision Song Contest varit, och Sanna är i
final! Det firar jag med en fudgekaka i långpanna, som jag tycker att ni ska
baka till morgondagens final. Receptet är taget ur Linn Larssons nyaste bok
”Älskling maten är klar”, fast med ändringar i beskrivning och en minskning av
socker. Till kakan hade jag hallon och en nyhet från Sia, saltlakritsglass.
Kolla in recensionen av glassen här och en bild med tillbehören.
Fudgekaka i långpanna
28 st bitar
Ingredienser:
4
dl strösocker
1
½ dl kakao
2
msk vaniljsocker
3
dl vetemjöl
1
½ tsk bakpulver
Glasyr:
3
dl grädde
3
dl socker
3
msk ljus sirap
150
g mörk choklad
150
g smör
Tillbehör:
glass,
t.ex. med saltlakristsmak
färska
bär, t.ex. hallon
Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
2.
Smält smöret, ställ det åt sidan.
3.
Vispa ägg och socker pösigt.
4.
Blanda de torra ingredienserna i en
egen bunke. Rör sedan ner dem i äggsmeten tillsammans med smöret.
5.
Täck en liten långpanna (35x25 cm)
med bakplåtspapper. Bred ut smet över pappret och grädda kakan i 15-20 minuter
i mitten av ugnen.
6.
Blanda allt utom smöret till
glasyren i en kastrull.
7.
Småkoka blandningen 20-25 minuter,
under ständig omrörning så att det inte bränner fast. När glasyren har tjocknat
är den klar.
8.
Rör ut smöret i glasyren och bred
över på den kallnade kakan. Låt stelna innan du skär fudgekakan i rutor.
9.
Servera med glass och färska bär.
En kopp kaffe till passar utmärkt bra.
10. Kakan går även väldigt bra att frysa.
Held og lykke!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar