fredag 9 maj 2014

Fudgekaka i långpanna

Nu har de två semifinalerna av Eurovision Song Contest varit, och Sanna är i final! Det firar jag med en fudgekaka i långpanna, som jag tycker att ni ska baka till morgondagens final. Receptet är taget ur Linn Larssons nyaste bok ”Älskling maten är klar”, fast med ändringar i beskrivning och en minskning av socker. Till kakan hade jag hallon och en nyhet från Sia, saltlakritsglass. Kolla in recensionen av glassen här och en bild med tillbehören.
Fudgekaka i långpanna
28 st bitar
Ingredienser:
300 g smör
4 dl strösocker
1 ½ dl kakao
2 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
Glasyr:
3 dl grädde
3 dl socker
3 msk ljus sirap
150 g mörk choklad
150 g smör
Tillbehör:
glass, t.ex. med saltlakristsmak
färska bär, t.ex. hallon

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Smält smöret, ställ det åt sidan.
3.      Vispa ägg och socker pösigt.
4.      Blanda de torra ingredienserna i en egen bunke. Rör sedan ner dem i äggsmeten tillsammans med smöret.
5.      Täck en liten långpanna (35x25 cm) med bakplåtspapper. Bred ut smet över pappret och grädda kakan i 15-20 minuter i mitten av ugnen.
6.      Blanda allt utom smöret till glasyren i en kastrull.
7.      Småkoka blandningen 20-25 minuter, under ständig omrörning så att det inte bränner fast. När glasyren har tjocknat är den klar.
8.      Rör ut smöret i glasyren och bred över på den kallnade kakan. Låt stelna innan du skär fudgekakan i rutor.
9.      Servera med glass och färska bär. En kopp kaffe till passar utmärkt bra.
10.  Kakan går även väldigt bra att frysa.

Held og lykke!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar