söndag 6 november 2016

Skrädtekakor

Hej mitt vinterland, nu är jag här! Snön har lagt sig som ett vitt täcke över nästan hela Sverige i veckan. I hemstaden är det mer snö i november än på otaliga år och här i Göteborg har det också snöat idag och i torsdags. Inte eller, eller är det? I varje fall en god anledning att komma in från iskylan och baka bröd. Skrädmjölet i dessa tekakor jag brödet en djupare smak, mycket gott! Men mjölet behöver blandas ut med vetemjöl så att degen blir lättarbetad.

Skrädtekakor
16 st
Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
4 dl skrädmjöl
8-9 dl vetemjöl

Gör så här:
   1. Värm mjölken fingervarm i en kastrull.
   2. Smula jäst i en stor bunke. Häll över 2/3 av mjölken och rör ut jästen. Blanda ner det sista av mjölken.
   3. Rör ner socker, salt och smör i mindre bitar. Häll i allt skrädmjöl och 6 dl av vetemjölet. Arbeta samman till en deg och tillsätt sedan lite mjöl i taget tills den börjar släppa längst kanterna. 
   4. Dela degen i 16 delar. Rulla till bollar och platta försiktigt ut dem till ca 7 mm tjocka kakor. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och täck med bakduk. Låt jäsa i 30 minuter.
   5. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader för varmluft). Nagga bullarna, strö på lite skrädmjöl och grädda dem i mitten av ugnen i 8-10 minuter, tills de är gyllenbruna.
   6. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Varsågod, egetskräddat och nygräddat bröd!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar