lördag 30 juli 2016

Solfjädertårta aka Helenas 22-års tårta

Min födelsedagstårta i tisdags skulle lika gärna kunna bli morgondagens namnsdagstårta för mig. Fyllningen blev bara så goood. En nutelllachokladbollskräm som överraskade och gjorde mina gäster sugna efter mer. Fluffiga bottnar, grädde och solmogna jordgubbar, allt för att skina ikapp med en solig 22-årsdag.
Solfjädertårta
ca 15 bitar
Ingredienser:
5 ägg
3 dl socker
1 ½ dl vetemjöl,
1 ½ dl potatismjöl
2 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Chokladbollsfyllning:
100 g rumsvarmt smör
2/3 dl florsocker
½ dl Nutella
¼ dl kakao
3 dl havregryn
1 ½ msk starkt och kallt kaffe
 
Jordgubbsfyllning:
½ liter jordgubbar
2 dl grädde 
Garnering:
3 dl vispgrädde
½ liter jordgubbar
ca 20-24 st apelsinchoklad Noblesse, eller andra tunna chokladplattor
½ dl riven kokos

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 175 grader.
   2. Vispa ägg och socker pösigt i en skål.
   3. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Vänd ner äggsmeten, rör försiktigt och luftigt till en klumpfri smet.
   4. Klä en 24 cm i diameter rund sockerkaksform med bakplåtspapper, låt pappret bilda en hög krage över kanten. Smörj och bröa eller mjöla formen och häll sedan i smeten.
   5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Täck kakan efter ett tag med en bit bakplåtspapper så att ytan inte blir för välgräddad. Testa om kakan är klar med en provsticka. Låt kakan svalna i formen, täckt med bakhandduk. Du kan till och med ställa den kallt eller frysas några dagar innan. Då blir den lättare att dela.
   6. Blanda alla ingredienser till chokladbollsfyllningen i en bunke. Knåda till en fast men smidig smet. 
   7. Vispa grädden till fyllning och garnering till ett fast skum. Noppa jordgubbarna och skiva dem som ska vara till fyllningen.  
   8. Dela sockerkakan i tre delar med en vass kniv. Lägg det understa lagret på en serveringstallrik. Bred chokladbollsfyllningen över det första lagret. 
   9. Lägg över det andra lagret. Använd 2/5 av grädden för att täcka bottnen och sprid sedan över de skivade jordgubbarna.
  10. Sätt på toppen av sockerkaksbottnen. Bred grädden längst sidorna och toppen. Placera hela jordgubbar på toppen av tårtan, skiva gärna några av dem och lägg dem på kanterna. 
   11. Sprinkla riven kokos på sidorna och lite ovanpå tårtan. Stick snett in noblessen runt sidorna av tårtan, så det ser ut som en solfjäder. 

Hoppas ni får en solig Helena-dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar