fredag 10 oktober 2014

Barbeque-marinerade fläskkotletter med grönt ärtmos

Sommarfest eller Halloweenparty? Ärtmosets lysande gröna färg påminner såväl om härligt grönt sommargräs som giftiga skämtprodukter till höstens spöklika högtid. Men vare sig du vill ordna en sommar- eller halloweenbjudning kan jag lova att detta recept är otroligt gott och inte det minsta farligt. Så länge man inte är nötallergiker eller så… ;) Barbecuemarinadens rökiga hetta är även något som hör till hela årets matfester. Marinaden hittade jag i Donal Skehans bok Kitchen Hero och ärtmoset kommer från Systrarna Eisenmans Mingelmat.
Barbque-marinerade fläskkotletter med grönt ärtmos

4 portioner
Ingredienser:
4 st fläskkotletter
2 skvättar tabasco
1 msk worcestersås
1 msk olivolja
1 msk rårörsocker
2 msk tomatketchup
1/2 citron, saften
3 små vitlöksklyftor
4-5 kvistar rosmarin
1/2 tsk paprikapulver
havssalt och nymalen svartpeppar

Grönt ärtmos:
8 dl frysta gröna ärtor, ca 480 g
1 dl crème fraîche
2 dl rostade och finhackade cashewnötter
100 g parmesan, finriven
salt och peppar

Gör så här:
1. Blanda tabasco med worcestesås, olivolja, rårörsocker, tomatketchup och citronsaft i en skål.
2. Skala vitlöken och finhacka den och rosmarinen. Tillsätt i såsen tillsammans med paprikapulver och rör om. 
3. Lägg i fläskkotletterna i skålen så de blir indränkta av marinad. Täck över med lock eller platsfolie, alt. häller du ner allt i en platspåse och omsluter väl. Låt marinera i kylen i minst 1 timme.
4. Mixa gröna ärtor och créme fraîche med en stavmixer till en krämig konsistens.
5. Finhacka cashewnötter och finriv parmesanosten. Rör ner i ärtmoset och smaka av med salt och peppar.
6. Ta fram fläskkotletterna och stek dem i stek- eller grillpanna med smör i 3-4 minuter per sida. Det blir självklart väldigt gott att använda utomhusgrillen, i så fall grillas de möra och saftiga på ca 4 minuter per sida.
7. Servera BBQ-kotletterna med det gröna ärtmoset.

Live green!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar