Att
värma sig med en smakrik lammgryta i januarimörkret är inte fel. Jag plockade
ihop de godaste ingredienserna och kokade ihop en gryta av en fin bit svensk
lammbog. Chilin i såsen ger hetta, vinet syra och kryddorna det lilla extra som
de vaxbönorna och riset kan suga upp.
Mustig lammgryta
4 portioner
Ingredienser:
800
g benfritt lammkött, t.ex. bog
1
gul lök
1
röd chili
3
msk smör
1
tsk salt
2
krm svartpeppar
½
tsk kardemummakärnor
1
kanelstång
400
g krossade tomater
2,5
dl vatten
1
dl rött vin
Tillbehör:
3
dl okokt basmatiris
6
dl vatten
3
krm salt
200
g vaxbönor
1
msk olivolja
1
nypa havssalt
Gör så här:
1.
Skala och hacka båda löksorterna.
Dela, kärna ur och strimla chilin.
2.
Fräs lök och chili i en stekpanna
med 1 msk av smöret, ca 7 minuter. Ta över lökblandningen till en gryta eller
stor kastrull.
3.
Skär lammköttet i bitar, ungefär
2x2 cm stora. Bryn i stekpannan med resterande smör. Salta och peppra. Lägg ner
lammbitarna i grytan.
4.
Stöt kardemummakärnorna. Tillsätt
kardemumman och kanelstången.
5.
Häll i krossade tomater, vatten,
vin. Rör om. Låt koka upp och sedan sjuda i ca 1 timme, tills köttet är mört.
Plocka upp kanelstången
6.
Skölj risgrynen. Koka upp vatten
med salt. Tillsätt risgrynen och låt koka på svag värme under lock i ca 20
minuter.
7.
Hetta upp oljan i en stekpanna.
Lägg ner bönorna och stek dem i 1 minut. Strö över havssalt.
8.
Servera lammgrytan med ris och vaxbönor.
Gör något gott av det nya året!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar