lördag 11 januari 2014

Lakritsmaränger

Härligt mjuksegt inre med en spröd yta, här är de perfekta marängerna! En godsak som passar alla! Både laktosintoleranta och glutenallergiker kan njuta av maränger. Just denna variant har en underbar brytning med lakrits. Men efter att ha provat lakrits kan du låta fantasin flöda. Choklad, polkagrisar, nötter… Du bestämmer. Varför inte dela upp smeten och prova två varianter samtidigt? Lakritsmarängerna är med i årets första ”Månadens sötsak”.
Lakritsmaränger

ca 30 mellanstora maränger
Ingredienser:
5 äggvitor
3 ¾ dl strösocker
2 ½ st á 19 g Kick citron/lakrits, eller annan mjuk citronlakritskola
½ dl lakritsflakes, eller annat lakritsströssel

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 100 grader (varmluft). Skruva upp till 125 grader om du använder vanlig ugn.
2.      Rör ihop äggvita och strösocker i en rostfri bunke.
3.      Ställ bunken över vattenbad och värm smeten till 62 grader, under ständig vispning. Kolla temperaturen med hjälp av en stektermometer.
4.      Ta bunken från vattenbadet och vispa marängen tills den har kallnat och fått mjuka toppar. Använd elvisp eller bakmaskin. Sluta inte att vispa förrän marängen är färdig, annars finns det en risk att marängen pöser ihop.
5.      Grovhacka citronlakritskolan och vänd ner den i marängen tillsammans med lakritsflakes.
6.      Spritsa eller klicka ut marängen med två skedar på en bakpappersklädd plåt.
7.      Grädda långt nere i ugnen i 1 timme. Låt sedan marängerna stå kvar i ugnens eftervärme.

Ha det finfint!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar