lördag 30 juli 2016

Solfjädertårta aka Helenas 22-års tårta

Min födelsedagstårta i tisdags skulle lika gärna kunna bli morgondagens namnsdagstårta för mig. Fyllningen blev bara så goood. En nutelllachokladbollskräm som överraskade och gjorde mina gäster sugna efter mer. Fluffiga bottnar, grädde och solmogna jordgubbar, allt för att skina ikapp med en solig 22-årsdag.
Solfjädertårta
ca 15 bitar
Ingredienser:
5 ägg
3 dl socker
1 ½ dl vetemjöl,
1 ½ dl potatismjöl
2 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Chokladbollsfyllning:
100 g rumsvarmt smör
2/3 dl florsocker
½ dl Nutella
¼ dl kakao
3 dl havregryn
1 ½ msk starkt och kallt kaffe
 
Jordgubbsfyllning:
½ liter jordgubbar
2 dl grädde 
Garnering:
3 dl vispgrädde
½ liter jordgubbar
ca 20-24 st apelsinchoklad Noblesse, eller andra tunna chokladplattor
½ dl riven kokos

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 175 grader.
   2. Vispa ägg och socker pösigt i en skål.
   3. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Vänd ner äggsmeten, rör försiktigt och luftigt till en klumpfri smet.
   4. Klä en 24 cm i diameter rund sockerkaksform med bakplåtspapper, låt pappret bilda en hög krage över kanten. Smörj och bröa eller mjöla formen och häll sedan i smeten.
   5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Täck kakan efter ett tag med en bit bakplåtspapper så att ytan inte blir för välgräddad. Testa om kakan är klar med en provsticka. Låt kakan svalna i formen, täckt med bakhandduk. Du kan till och med ställa den kallt eller frysas några dagar innan. Då blir den lättare att dela.
   6. Blanda alla ingredienser till chokladbollsfyllningen i en bunke. Knåda till en fast men smidig smet. 
   7. Vispa grädden till fyllning och garnering till ett fast skum. Noppa jordgubbarna och skiva dem som ska vara till fyllningen.  
   8. Dela sockerkakan i tre delar med en vass kniv. Lägg det understa lagret på en serveringstallrik. Bred chokladbollsfyllningen över det första lagret. 
   9. Lägg över det andra lagret. Använd 2/5 av grädden för att täcka bottnen och sprid sedan över de skivade jordgubbarna.
  10. Sätt på toppen av sockerkaksbottnen. Bred grädden längst sidorna och toppen. Placera hela jordgubbar på toppen av tårtan, skiva gärna några av dem och lägg dem på kanterna. 
   11. Sprinkla riven kokos på sidorna och lite ovanpå tårtan. Stick snett in noblessen runt sidorna av tårtan, så det ser ut som en solfjäder. 

Hoppas ni får en solig Helena-dag!

måndag 18 juli 2016

Kladdkaka med dulche de leche och krispigt täcke


Om inte detta receptet får era munnar att vattnas ger jag upp. Här finns alla de goaste texturer - lent, fluffigt, segt och krispigt. Tillsammans med löjligt goda smaker. Om ni inte har provat Pampas dulche har ni nu er bästa chans. Receptet återfinns i ungefärlig form hos jennysmatblogg.nu, men har fått en del justeringar i mängder och instruktioner. Allt för att enligt mig toppa ett redan vinnande recept.

Kladdkaka med dulche de leche och krispigt täcke
Ingredienser:
3 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 burk/450 g Dulce de Leche Baking från Pampas Deli eller kondenserad mjölk
Täcke:
5 dl Rice Krispies
200 g mjölkchoklad
Tillbehör:
lättvispad grädde 
färska hallon

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 175 grader.
   2. Smält smör i micro eller kastrull. Låt svalna en stund.
   3. Rör samman ägg och socker i en skål.
   4. Blanda samtliga torra ingredienser i en egen skål. Vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt slutligen smöret. Rör inte om för mycket, då blir kladdkakan för hög och luftig.
   5. Smöra och pudra kakao i en rund bakform (24 cm i diameter) med avtagbar kant.
   6. Börja med att hälla i hälften av kladdkakesmeten i bakformen. Klicka ut dulche de leche så det hela kakan täcks. Avsluta med resten av kladdkakesmeten överst.
   7. Grädda kakan i mitten av ugnen, 20-30 minuter. Vid 20 minuter är det bra att börja testa med en provsticka för att inte övergrädda den. Den ska fortfarande vara lös i mitten, den kommer stadga sig i kylskåpet.
   8. Smält mjölkchoklad över vattenbad. Rör ner Rice Krispies och bred över massan ovanpå kladdkakan. Ställ den svalt fram till servering.
   9. Servera med lättvispad grädde och hallon.

The sun is shining and so are you!