tisdag 31 maj 2016

Kolafyllda amerikanska pannkakor

Knappt 1 timma kvar innan vi officiellt kan välkomna sommaren enligt mig. Låt oss fira in den med ett stort lass amerikanska pannkakor, fyll dem med kola och toppa med fluffig grädde och syrliga bär. Dulche de lechen kan ibland läcka ut en aning men det gör inget, då får du lite medföljande karamelliserad knäck till helt enkelt.
Kolafyllda amerikanska pannkakor
20-25 st
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk strösocker
40 g smör
5 dl mjölk
2 ägg
ca 2 dl Dulche de leche (färdigkokt)
Serveringsförslag:
vispgrädde
vinbär eller hjortron

Gör så här:
   1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.
   2. Smält smöret på låg värme i en kastrull eller i micron.
   3. Häll ner mjölken i bunken och vispa till en princip klumpfri smet. Tillsätt äggen under fortsatt omrörning.
   4. Avsluta med att vända ner smöret i smeten.
   5. Hetta upp en stekpanna med smör. Klicka ut knappt 1 msk smet i pannan, till varje pannkaka. Låt ovansidan börja stelna en aning. Klicka ut ungefär 1 msk dulche de leche i mitten på pannkakorna.
   6. Täck kolakrämen med ytterligare lite pannkakssmet.
   7. Låt stelna ca 30 sekunder, vänd och stek andra sidan gyllene också. Det tar ca 1 minut.

   8. Servera förslagsvis med grädde och vinbär.

God sommar!

tisdag 17 maj 2016

Spenatrisotto med svamp


Om jag var tvungen att välja ett kök från hela världen skulle det bli Italiens. Capricciosa, Carbonara, Osso Bucco, Bruschetta, Carpaccio, Spaghetti Puttanesca, Focaccia, Piccata Milanese, Pasta Pesto,Tiramisu och Gelado. Ja, ni fattar listan är oändlig. Men Risotto är en konstform i sig. Här är en grön variant som jag toppat med svamp, på bilden syns svampchips som jag alltså inte har stekt men istället ger ett härligt krisp.
Spenatrisotto med svamp
4 portioner
Ingredienser:
1/2 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk smör
3 dl risottoris
2 dl vitt vin
8 dl grönsaksbuljong
2 dl riven smakrik ost, t.ex. västerbottensost
1 msk olivolja
2 dl fryst spenat eller 500 gram färsk spenat
1 msk smör
200 g trattkantareller eller champinjoner
1 msk hackad färsk persilja
salt och peppar

Gör så här:
   1. Skala och hacka gul lök och pressa vitlök. Lägg ner i en stor tjockbottnad kastrull. Fräs i 1 msk av oljan och lika mycket smör i någon minut, tills löken har mjuknat och fått gyllene yta.
   2. Tillsätt ris och fräs ytterligare någon minut.
   3. Häll över vin och låt försiktigt koka upp under omrörning.
   4. Sänk värmen och tillsätt lite buljong i taget under tiden riset kokar in i vätskan. Rör om regelbundet. Risotton ska bli fluffig och mjuk men med en kärna som ger lite tuggmotstånd. Kokningen och sjudningen av vin och buljong tar sammanlagt ca 18-20 minuter.
   5. Fräs spenaten i en matsked olivolja och fräs svampen i en matsked smör.
   6. Rör ner spenat och ost, men spara ett par matskedar ost till garnering. 
   7. Smaka av både risotton och svampen med salt och peppar.
   8. Fördela risotton i halvdjupa tallrikar. Toppa med svamp, hackad persilja och resterande ost.

Glad syttende mai!