tisdag 15 mars 2016

Frasvåfflor

Det är fortfarande 10 dagar kvar till Våffeldagen, Vårfrudagen och även Långfredagen detta år. Men med en uppkommande resa till Madeira och helgdagar, plus ett underbart recept kan jag inte hejda mig för att publicera det redan nu. Våffelrecept finns det mängder av, fast idag återgår jag till en odödlig klassiker - Frasvåfflan!
Frasvåfflor
ca 8 st
Ingredienser:
2 ägg 
3 dl vichyvatten (bubbelvatten)
3 dl vetemjöl eller grahamsmjöl
2 tsk bakpulver 
1/2 tsk salt
75 g smält smör eller 3/4 dl naturell olja

Gör så här:
   1. Vispa upp äggen i en bunke och blanda sedan ner vichyvatten.
   2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en egen skål. Rör ner det i äggsmeten och till sist matfettet.
   3. Låt svälla i minst 30 minuter.

   4. Grädda dem gyllene i ett våffeljärn och servera med söta, syrliga eller salta tillbehör.

Gyllene tider!

tisdag 1 mars 2016

Chokladjitterbuggare

Chokladjitterbuggare är en av mina absoluta favoriter bland småkakor. Receptet har jag fått från min mamma som under minn uppväxt gjort dem då och då, inte minst till högtider så som julen. Men dessa godingar passar året om. Måtten är perfekt avvägda så att mängden marängsmet och mördeg är balanserade och chokladstyrkan är lagom. Välj en kakao med hög kvalitet för att ge dem rättvisa.
Chokladjitterbuggare
ca 35 st
Ingredienser:
3/4 dl socker
200 g smör
5 dl vetemjöl
2 msk kakao
Fyllning:
3 äggvitor
2 dl socker

Gör så här:
   1. Blanda samman smör i bitar, socker och vetemjöl till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylskåpet, minst 30 min.
   2. Vispa äggvitor och socker i en skål över sjudande vatten till ett fast marängskum.
   3. Dela degen och kavla ut varje bit till en platta, ca 25x30 cm.
   4. Fördela marängsmeten på plattorna och rulla ihop från långsidan. Lägg rullarna i kylen en stund för att stadga sig.
   5. Sätt ugnen på 175 grader.
   6. Skär rullarna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg bitarna på bakpappersklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen i 16-18 minuter.

Bugga loss!