söndag 14 februari 2016

Avlånga semlor med maräng och hallon

Fettisdag i tisdags och Alla hjärtans dag i dag! Mycket kärlek att sprida och med ett bakverk är chansen stor att du träffar rätt. ;) Semlor i korvbröd är en av 2016´s virala semlor. Jag har gjort min egen variant där jag avvikt från den klassiska fyllningen men behållit en del av dess komponenter. Maräng, hallon, grädde och mandel är en smakstark kvartett. Om du inte har en gasolbrännare går det grädda semlorna på 250 grader grill i någon minut. Servera i så fall grädden på sidan eller som småtoppar efter gräddningen.
Avlånga semlor med maräng och hallon
4 st
Ingredienser:
4 avlånga semmelbröd (som korvbröd men med kardemumma)
2 msk mosade hallon
1 dl grädde
1 äggvita
1/4 dl strösocker
1 msk flagad mandel

Gör så här:
   1. Öppna de avlånga semmelbröden. Fördela hallonmoset i springans botten.
   2. Vispa grädden fluffig i en bunke.
   3. Använd en egen bunke (av glas eller metall) för att vispa upp äggvitan till ett vitt skum. Tillsätt lite av sockret i taget tills marängsmeten blir fast, glansig och bildar toppar.
   4. Spritsa först ner grädden och sedan marängsmeten ovanpå. Strö över mandelflagor och bränn av marängen med en gasolbrännare för matlagning.
   5. Servera direkt.

God Alla hjärtans dag!

måndag 8 februari 2016

Kanelbullesemlor

Eftersom tiden inte kommer räcka till för mig att göra semlor i morgon så fick det bli en liten smygstart såhär dan före fettisdan. Men den klassiska semlan får vänta, för ikväll gjorde jag mina alldeles egna kanelbullesemlor med apelsinmandelmassa. Oj, så gott! Vilken är egentligen den bästa varianten av semlan?
Kanelbullesemlor
ca 40 st
Ingredienser:
125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
ca 800 g (1,4 liter) vetemjöl + ½ dl till utbakning
Fyllning 1:
100 g rumsvarmt smör
¾ dl strösocker
3 msk kanel
Garnering:
1 ägg
pärlsocker
Fyllning 2:
200 g sötmandel 
200 g (ca 2,2 dl) strösocker 
2 apelsiner
8 dl vispgrädde

Gör så här:
   1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
   2. Smula ner jästen i en bunke som rymmer 3-4 liter. Häll över mjölken och rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt socker och salt.
   3. Rör i vetemjöl i omgångar. Arbeta kraftigt till en smidig deg, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
   4. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i minst 30 minuter.
   5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den en stunde. Dela degen i 4 delar och kavla varje det till en avlång platta, ca 30-40 cm.
   6. Rör ordentligt ihop ingredienserna till fyllning 1 och bred ett lager över varje platta. Rulla ihop från långsidan och skär i ca 2 cm tjocka skivor och lägg dem på bakpappersklädda plåtar. 
   7. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader för vanlig ugn eller 225 grader för varmluft.
   8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda dem gyllene i mitten av ugnen, ca 8 minuter.
   9. Låt svalna på galler under bakduk.
  10. Skålla och skala mandeln till mandelmassan. Mixa mandlarna ganska smått i en bunke med hög kant.
  11. Finriv apelsinskalet och lägg ner det i mandelbunken tillsammans med sockret. Mixa samman till en slät massa, tillsätt eventuellt lite mjölk eller vatten om den inte går ihop eller blir för tjock.
   12. Vispa grädden fluffig.
   13. Dela kanelbullarna. Bred eller spritsa ut apelsinmandelmassan på bottnarna.  Spritsa grädde ovanpå och toppa med locket.


Bakregler är till för att brytas!