fredag 20 november 2015

Laktosfria amerikanska pannkakor med citron och vit choklad

De senaste åren har verkligen matvaruhyllorna fullkomligt belamrats med laktos- och glutenfria produkter. Det är mycket positivt såklart, trots att jag själv inte är intolerant. Men det underlättar sååå när man ska bjuda på något gott till någon eller några med olika matkoster. Tänker tillbaka till slutet av -00talet då det enda som gick att göra var i princip rulltårta för glutenintoleranta och chokladbollar till laktosintoleranta. Detta blir både ett laktosfritt och glutenfritt recept om du väljer att använda bovetemjöl.
Laktosfria amerikanska pannkakor med citron och vit choklad
8 st
Ingredienser:
3 dl vetemjöl, alt. bovetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 1/2 dl soygurt
1/2 dl vatten
1 ägg
1 citron
50 g vit choklad
2 msk smör
Tillbehör:
2 dl planti creamy dessert (laktosfri grädde)
ca 2 dl blåbär

Gör så här:
   1. Blanda mjöl, bakpulver, salt, soygurt och vatten i en bunke.
   2. Riv skalet från citronen och vispa ner det tillsammans med ägget.
   3. Grovhacka chokladen och vänd ner i smeten.
   4. Värm upp stekpannan och grädda pannkakorna i smör på medelvärme, ca 2 msk smet per pannkaka. Vänd pannkakorna när de börjat bubbla på ovansidan och grädda dem gyllenbruna.
   5. Vispa creamy dessert fluffigt och servera till pannkakorna tillsammans med blåbär.

Ditt sätt är rätt sätt!

fredag 6 november 2015

Fransk chokladtårta med chokladganache, vaniljkräm, hallon & cashewnötter

Underbara choklad! Underbara vanilj! Underbara hallon! Underbara nötter! Hela Sverige bakar börjar gå mot sitt slut och jag känner att inspirationen från programmet har fått min fantasi att flöda inför julen. Men innan dess drar jag ut ett recept som jag hittat på Lindas bakskola på tidningen Hembakats webbplats. Jag adderade hallon och skrev om instruktionerna för att klinga med mitt bakspråk.
Fransk chokladtårta med chokladganache, vaniljkräm, hallon & cashewnötter
Ingredienser:
Botten
150 g smör
100 mörk choklad
2 msk kakao
4 ägg
1 ½ dl strösocker
1 nypa salt
1 ¾ dl vetemjöl
Fyllning (vaniljkräm + hallon):
3 äggulor
½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
200 g hallon
ev. 1 tsk potatismjöl
Chokladganache
90 g mörk choklad
¾ dl vispgrädde
Garnering:
1–2 msk cashewnötter, grovhackade
10 g mörk choklad, hyvlad, riven eller hackad

Gör så här:
1.      Börja med bottnen. Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Smält smör i en kastrull och stäng av värmen. Grovhacka chokladen och tillsätt den tillsammans med kakao. Rör om tills chokladen har smält samman. Låt blandningen svalna en stund.
3.      Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt salt, mjöl och chokladblandningen. Rör om till en slät smet.
4.      Häll smeten i en bakpappersklädd rund form, ca 18-20 cm i diameter. Alternativt smörjer bröar du kanterna och klär bara bottnen med bakplåtspapper.
5.      Grädda kakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter, tills den är genomgräddad. Låt kakan kallna helt i formen.
6.      Gå vidare till vaniljkrämen. Rör ihop äggulor med grädde, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Låt blandningen sjuda under ständig omrörning tills den tjocknar. Stäng av värmen och tillsätt smöret när smeten har tjocknat. Vispa till en jämn kräm och kyl den i kylskåpet.
7.      Mosa hallonen. Blanda ner en tesked potatismjöl om hallonen blir för blöta.
8.      Dela chokladbottnen på mitten. Bred ut hälften av vaniljkrämen på varsin botten. Fördela hallonmoset över den undre bottnen och lägg sedan den andra bottnen ovanpå. Ställ kakan i frysen en stund så att krämen stelnar.
9.      Gör under tiden chokladganachen. Smält chokladen över vattenbad och blanda den med grädden. Rör ihop till en slät smet. Låt den tjockna något.
10. Spackla tårtan med chokladganachen. Strö över de grovhackade nötterna och den hyvlade eller hackade chokladen. Ställ tårtan i kylen tills ganachen har stelnat.

Bulle, kaka, kex!