tisdag 22 september 2015

Kanelbullekladdkaka

Dags att på riktigt välkomna in hösten, kura ihop sig i TV-soffan med något riktigt gott i handen. Jag tycker definitivt att ni ska mysa med en assiett med denna Kanelbullekladdkaka från Lindas bakskola. Två svenska fikaklassiker som tillsammmans skapar ett nyskapande bakverk som går snabbt att göra men som tyvärr tar slut alldeles för fort också. 

Kanelbullekladdkaka

10–12 bitar
Ingredienser:
150 g smör
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
½ krm salt
2 ½ dl vetemjöl
2 ägg
Garnering:
pärlsocker

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 200 grader. 
   2. Smält smör i en kastrull, låt svalna något.
   3. Tillsätt resterande ingredienser i kastrullen och rör om till en slät smet.
   4. Klä en springform, 22-23 cm med bakplåtspapper. Häll ner smeten i formen och strö över pärlsocker.
   5. Grädda kakan i mitten av ugnen i 15-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn efter med en provsticka.

   6. Servera ljummen eller helt avsvalnad, förslagsvis med vispad grädde eller glass och bär.

Natti natti!

tisdag 8 september 2015

Tunna Chokladpannkakor

Pannkakor med choklad är en perfekt efterrätt som går hem hos stora som små. De går så enkelt att kombinera med de tillbehör som passar sitt sällskap bäst. Jordgubbar, melon, sylt, grädde, glass, citronsocker, lönnsirap. Ja, valen är oändliga. Men stanna inte vid tanken att chokladpannkakor endast är en dessert, en lyxig brunch, mellanmål eller lite syndig middag är lika bra tillfällen. Huvudsaken är att du väljer en kvalitetskakao.
Tunna Chokladpannkakor
10-12 tunnpannkakor
Ingredienser:
2 ½ dl vetemjöl
2 msk kakao av hög kvalité
1 msk äkta vaniljsocker
1 msk strösocker
½ tsk  salt
6 dl mjölk
3 ägg
smör till stekning
Tillbehör:
vispad grädde
skivad banan
jordgubbar
chokladsås

Gör så här:
   1. Sikta ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt strösocker och salt.
   2. Vispa ner ett par deciliter mjölk i taget, växelvis med knäckta ägg. Vispa sedan till en slät smet. Låt smeten svälla en stund, gärna 30 minuter.
   3. Stek pannkakorna i smör på medelvärme. Det räcker med 1-2 minuter på vardera sida, tills de blir gyllene.
   4. Servera ett maffigt pannkaksberg med härliga tillbehör.

God spis!