tisdag 28 juli 2015

Blomstertårta

Då sommaren har snålat med sol och värme, valde jag att ta in sommaren med blommar och blader till min födelsedag. Resultatet blev bland annat en blomformad tårta med klassisk jordgubb- och gräddfyllning, samt en mer experimentell violchokladganache. En gammal favorit tillsammans med en ny höjdare.
Blomstertårta
Ingredienser:
2 1/2 dl strösocker
1/2 dl citronsaft
1/2 dl mjölk
50 g smör, rumsvarmt
2 tsk rivet citronskal
3 ägg
8 blad från doftpelargon
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och ströbröd till formen
Chokladlöv:
20 g vit choklad
30 g mörk choklad, 70 %
1 tsk rapsolja
6 valfria löv med distinkta nerver
Kanderade blommor:
1 äggvita
1 nypa salt
1 dl strösocker
6 pelargonblommor
6 violer
Violganache:
150 g mörk choklad
50 g violkarameller, t.ex. violmojänger
1 1/2 dl grädde
Jordgubbsfyllning och spackling:
2 dl vispgrädde
1/2 liter jordgubbar

 Gör så här:
   1. Tårtbotten: Den blir bara godare om bottnarna får gotta till sig (inplastade/övertäckta) någon dag innan de ska användas. Sätt ugnen på 175 grader.
   2. Blanda citronsaft med 1 dl av strösockret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm tills sockret har smält. Låt svalna.
   3. Vispa smör med resterande socker och citronskal, poröst. Vispa ner ett ägg i taget till en fluffig smet.
   4. Finhacka pelargonblad. Blanda pelagronhacket med mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Vänd ner mjölblandningen i omgångar varvat med mjölkblandningen ner i äggblandningen. 
   5. Häll upp smeten i en smord och bröad form, som är formad som en blomma. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Kolla med provsticka så att kakan är torr. Låt svalna.
   6. Chokladlöv: Finhacka bägge chokladsorterna och lägg i var sin skål. 
   7. Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn. Mörk choklad får inte överstiga 48 grader och vit choklad 40 grader. Rör ned 1/2 tsk rapsolja i vardera chokladskål.
   8. Lägg bladen på en plåt med bakplåtspapper eller ugnsfolie. Pensla dem eller smörj dem med lite rapsolja, Ringla lite vitchoklad på första lövets baksida (där nerverna är tydliga). Pensla sedan försiktigt med den mörka choklad ovanpå, till ett 1-2 mm tunt lager.
   9. Ställ bladen i kylskåpet i minst 30 minuter. Dra sedan försiktigt bort bladen eller pilla loss dem med en vass liten kniv. Förvara chokladlöven i en tättslutande burk i kylskåpet.
   10. Kanderade blommor: Skölj blommorna och låt dem torka ordentligt.
   11. Vispa upp äggvitan med salt lite lätt med en gaffel. Låt vispet stå och stadga sig i fem minuter. 
   12. Doppa blommorna i äggvitan och skaka bort överflödet. Doppa direkt i strösockret och skaka försiktigt bort socker som inte fastnat. Låt torka på bakplåts- eller smörpapper.
   13. Violganache: Grovhacka chokladen och lägg den i en skål. 
   14. Krossa violkaramellerna i en mortel. Koka försiktigt upp grädden och lägg i karamellkrosset. Rör om tills krosset har smält ner eller så gott som. 
   15. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills allt har smält samman. Låt svalna och ställ sedan in den i kylen, fram till en halvtimma innan det är dags att bygga ihop tårtan.
   16. Tårtbyggning: Vispa grädden fluffig till fyllning och spackling. 
   17. Snoppa jordgubbarna och skiva dem på längden. Lägg jordgubbarna i en skål.
   18. Skär tårtbotten i 3 delar. Bred ut vispad grädde på första lagret, men spara ca 1/2 dl vispad grädde för att senare fästa blommorna och löven. Täck grädden med skivade jordgubbar.
   19. Lägg på mittenlagret. Vispa upp violganachen fluffig och bred den över bottnen. 
   20. Sätt på toppenlagret. Fäst kanderade blommor och chokladlöv runtom tårtan och därmed fullända tårtan.

God juli!

lördag 25 juli 2015

Rullrån

Inför min 21-årsdag, nu på söndag testade jag att göra rullrån för första gången. Ett klassiskt recept som kräver teknik, fingerfärdighet och tempo. Hatten av till de tidigare generationerna som knagglat framför spisen för att bjuda på dessa frasiga godingar.
Rullrån
ca 20 st 
Ingredienser:
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver, eller  1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 dl kallt vatten
smör till smörjning

Gör så här:
   1. Smält smör och låt svalna.
   2. Rör samman strösocker, vaniljpulver, vetemjöl och vatten till en jämn smet. Blanda i det smälta smöret.
   3. Värm rånjärnets bägge sidor på en spisplatta, på medelvärme.
   4. Smörj rånjärnet med smör. Klicka i 1 1/2-2 msk smet. Grädda rånen gyllene på bägge sidor, 1-2 minuter och rulla ihop varje rån så fort de är färdiggräddade.

Tack och bock!