onsdag 17 juni 2015

Apelsinscones med mullbär och goji

Mullbär och goji är två så kallade superbär. Här gör de verkligen sig till rätta och ger dessa scones en syrlig twist och fyller dem till bredden med vitamin C, järn och andra mineraler.
Apelsinscones med mullbär och goji
8 snibbar
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g mullbär
50 g gojibär
50 g smör, rumsvarmt
2 msk apelsinmarmelad
1 ½ dl mjölk + en skvätt till pensling

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 225 grader.
   2. Blanda vetemjöl med bakpulver, salt, mullbär och gojibär i en bunke.
   3. Skär smöret i mindre bitar och klicka ner det i mjölblandningen. Nyp ihop till en smulig massa.
   4. Tillsätt apelsinmarmelad och mjölk. Arbeta snabbt samman till en deg.
   5. Forma till en stor rund kaka, ca 1 ½ cm hög. Skär kakan i 8 snibbar (varannan snibb får sin spets in mot mitten).
   6. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Pensla med lite mjölk. 
   7. Grädda i mitten av ugnen, ca 12 minuter. Servera med valfria tillbehör.

Glad midsommar i förskott!

torsdag 4 juni 2015

Kladddkaka de luxe

Det finns inte många andra bakverk som tar upp lika stor plats i svenskarnas hjärtan. Denna kladdiga skapelse går att variera i oändlighet. Till och med varje variant går att variera. Prova t.ex. att använda mjölkchoklad med lakritsfudgebitar i denna kaka, lakritsen och kardemumma är sannerligen en spännande god kombination. Kladdkakan kommer ur tidningen Hembakat, nummer 2 2014 (men med lite ändringar i instruktionerna).
Kladddkaka de luxe
8–10 bitar

Ingredienser:
100 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao 
1 tsk vaniljsocker
¼ tsk salt
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
Fudge
1 ½ dl vispgrädde
1 msk sirap eller honung
2 tsk mald kanel
1 tsk hel kardemumma
200 g mjölkchoklad, hackad
Garnering
vispgrädde
färska bär

Gör så här:
   1. Sätt ugnen 175 grader. Smöra och bröa en ugnssäker form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
   2. Smält smör i en kastrull och rör ner socker, kakao, vaniljsocker och salt. Smeten kan se ut som den skurit sig men den slätar ut sig när alla ingredienserna blandats i.
   3. Rör ner äggen, ett i taget, och till sist mjölet. Vänd till en slät smet och häll den i formen. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i 15–20 min. Den ska vara lite kladdig i mitten. Låt den svalna.
   4. Fudge: Koka försiktigt upp grädde, sirap, kanel och mortlad kardemumma i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och blanda i chokladen. Rör tills allt har smält samman.
   5. Bred fudgen över kakan och servera direkt eller när den kallnat helt. Servera med vispad grädde och färska bär.

Kladda på!