måndag 27 april 2015

Carbonara al forno

I dag skapade jag, en för mig ny rätt – Carbonara al forno, ett mellanting av Carbonara och lasagne. En krämigt god skapelse som jag tänker unna mig fler gånger. Jag tycker definitivt att den här då och då kan ersätta den vanliga lasagnen som vardagsmat.
Carbonara al forno
4 portioner
Ingredienser:
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
1/2-1 msk olivolja 
1 paket bacon (140 g)
2 ägg
2 dl (200 g) lätt crème frâiche
3 dl mjölk
½ tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar + extra efter gräddning
100 g (ca 2,5 dl) riven parmesan, eller annan vällagrad ost
10 lasagneplattor
2 msk hackad färsk persilja

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 225 grader.
   2. Skala och finhacka gul lök och vitlök.
   3. Strimla baconen och fräs tillsammans med bägge löksorterna i baconets fett (alternativt i 1/2 msk olivolja) på medelvärme under ett par minuter.
   4. Knäck äggen i en bunke och vispa samman med crème frâiche,  mjölk, salt och svartpeppar till en slät sås.
   5. Smörj en ugnsform (ca. 20x25 cm) med 1/2 msk olivolja. Häll upp lite av såsen i bottnen. Lägg på ett lager med lasagneplattor. Varva sås, lasagneplattor, baconfyllning och ost. Avsluta med att toppa med det sista av osten.
   6. Sätt in lasagnen längst ner i ugnen och grädda i ca 25 minuter.
   7. Låt lasagnen stadga sig en stund. Sprinkla över hackad persilja och nymalen svartpeppar. Servera med en sallad.

A presto!

torsdag 9 april 2015

Surdegsvåfflor

Originalrecept är skapat av surdegskungen Sébastien Boudet. Jag gjorde våfflorna till självaste våffeldagen i år men därefter har jag gjort en del ändringar i instruktionerna. Hur som helst blev helt amazed över hur mycket mer de smakade än vanliga våfflor. Smakerna utvecklas verkligen under den långa jäsprocessen och sötman från vaniljstång kommer verkligen till sin rätt. Dessutom finns det ingen som helst smak av jäst som det lätt kan bli när man gör snabbjästa bakverk. Men det här är som förståligt inget du kan komma på att du vill slänga ihop klockan 18 efter en lång dag på jobbet, det krävs lite planering. Fast när jäsningen väl har kommit i rullning är det bara att luta sig tillbaka och vänta på att få dra igång våffeloset.
Surdegsvåfflor
4 portioner, ca 12 våfflor
Ingredienser:
100 g smör
300 g ljust mjöl (ca 5 dl)
5 g havssalt
60 g strösocker (ca 2/3 dl)
150 g ägg (3 st)
5 dl ljummen mjölk
1 st vaniljstång
Poolish:
100 g vetemjöl (ca 1 2/3 dl)
1 dl kallt vatten
1 g jäst
Tillbehör:
sylt eller färska bär
grädde eller vaniljglass

Gör så här:

   1. Börja med poolishen genom att vispa mjöl, vatten och en gnutta jäst till en pannkaksliknande smet. Låt stå i rumstemperatur tills den är fluffig och bildat bubblor. Detta kan ta allt från 7-8 timmar till 12–16 timmar beroende på temperaturen i rummet och mängden jäst du tillsatt i poolishen.
   2. När poolishen jäst klart kan du börja med självaste våffelsmeten. Smält först smör ie n kastrull på låg värme. Ställ sedan kastrullen åt sidan för att svalna en stund.
   3. Blanda under tiden mjöl, salt och socker i en bunke. Snitta vaniljstången och skrapa ner fröna i mjölblandningen. Gör en urgröpning i mitten av mjölblandningen, knäck ner äggen och rör ut äggen med lite av mjölet (som om du skulle göra pasta). Men smeten i mitten ska vara så pass lös att det går att röra om med en visp, fast samtidigt tillräckligt tjock för att undvika mjölklumpbildning.
   4. Tillsätt en skvätt mjölk i taget och rör samtidigt kontinuerligt ner lite mjöl från kanterna. Vispa till en klumpfri smet.
   5. Häll i all poolish och det avsvalnade smöret i smeten och vispa ordentligt så att jästsvamparna sprids och sätter igång hela våffelsmeten för att ge luftiga och smakrika våfflor.
   6. Täck bunken men en kökshandduk och låt smeten jäsa i 4–5 timmar i rumstemperatur innan du börjar grädda våfflorna. 
   7. Pensla våffeljärnet med smör och grädda våfflorna ordentligt gyllenbruna och frasiga. Servera tillsammans med lätt- och långvispad grädde och en god sylt, eller äkta vaniljglass och fina bär. 

Kram!